DR. RAPCSÁK ANDRÁS

Full text search

DR. RAPCSÁK ANDRÁS
DR. RAPCSÁK ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A parlament '96-ban fogadta el az ön nevével fémjelzett önkormányzati csődtörvényt. A törvény rendelkezéseivel kapcsolatban a jogszabály hatálybalépésével egyidejűleg értelmezési problémák támadtak, ennek tisztázása érdekében levelet írtam a Pénzügyminisztériumnak, az Igazságügyi Minisztériumnak, majd a Belügyminisztériumnak. A két társfőhatóság a Belügyminisztérium előterjesztésére és törvény-előkészítési munkájára hivatkozva az ön tárcájához utasított. Ezért interpellációt intéztem önhöz az önkormányzati tulajdonú kórházak finanszírozásával kapcsolatban.
Ön megnyugtató választ adott, miszerint az önkormányzati kórházak finanszírozása nem fog a csődtörvény hatálya alá esni, és így az alulfinanszírozott kórházak csődje az önkormányzatokat nem hozza lehetetlen helyzetbe. Ehhez képest a kormányzati álláspont múlt év decemberében homlokegyenest más lett. Az ön interpellációra adott válaszát én akkor már nem fogadtam el azért, mert jeleztem, hogy nem a belügyminiszter a jogforrás, hanem a törvény. Sajnálatos módon bekövetkeztek a legrosszabb elképzeléseim. Nevezetesen: a kormányzat a felelősséget elsősorban az önkormányzatokra kívánja hárítani, mivel a nem megfelelő finanszírozású kórházak csődjéért az intézménytulajdonos önkormányzatokat teszi felelőssé. Pusztán azt kívánom megjegyezni, hogy ismeretes, hogy a kórházak működésének finanszírozását az egészségügyi pénztár végzi. Az ellentmondás nyilvánvaló. Korábbi válaszában ön a kórházak tartozásáért az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt mint finanszírozót nevezte meg felelősként, ugyanakkor másfél év elteltével hirtelen az önkormányzatok nyakába kívánja varrni a finanszírozási nehézségekből eredő ellátási hiányosságokat.
Miniszter úr, kérdéseim a következők:
Végül is ki vagy mely szervezet felelős az önkormányzati tulajdonú kórházak, egészségügyi intézmények finanszírozásáért?
(15.30)
Arra készül-e a kormány, hogy a választási időszakban megszokott sémának megfelelően, a feladatellátás hiányosságból eredő elégedetlenséget kihasználva az önkormányzatokra telepítse ezeket a politikai feszültségeket?
Végül: tekintettel arra, hogy az ország lakossága évente mintegy Kaposvár nagyságú várossal csökken, nem tartaná-e helyesnek a kormány legalább az egészségügyi ellátás területén a megfelelő finanszírozást biztosítani, és ezzel együtt megteremteni a lehetőségét annak, hogy az átlagéletkor az elkövetkezendő harmadik évezredben az országunkban ne csökkenjen elképzelhetőleg 40 év alá. Érdeklődéssel várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi