DR. GYÖRGYI KÁLMÁN

Full text search

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN
DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfőbb ügyész: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt én nem tudom, hogy van-e botrány, mert annak a minősítésére nekem semmiféle kompetenciám nincs.
Azt tudom, hogy egy Xénia-láz nevű egyesület van, ezt a Fővárosi Bíróság 1996 szeptemberében vette nyilvántartásba. Ha létrejön egy egyesület és az azt bejegyző végzés jogerőre emelkedik, akkor az egyesület a működése törvényességét illetően az ügyészség felügyelete alá kerül. Az ügyészség e jogkörében azt jogosult vizsgálni, hogy ez az egyesület a jogszabályoknak, elsősorban az egyesülési jogról szóló törvénynek, illetve a saját alapszabályának megfelelően működik-e. Más az ügyészségre nem tartozik, legfőképpen nem az egyesület működésének tartalmi vonatkozása, illetve annak értékelése. Ha a törvényességi vizsgálat alapján az ügyészség azt állapítja meg, hogy az egyesület működése jogszabályba vagy alapszabály rendelkezésébe ütközik, akkor ügyészi intézkedésekkel élhet. Ha ezek nem vezetnek célra, bírósághoz fordulhat.
A Legfőbb Ügyészségre tegnap érkezett egy országgyűlési képviselő úrtól - talán nem vagyok indiszkrét, ha a nemére utalok - egy megkeresés. Ennek alapján intézkedtem az iránt, hogy a Legfőbb Ügyészség soron kívül vizsgálja meg a Xénia-láz Egyesület működésének törvényességét. A vizsgálat alapján dönthető el, hogy az ügyben lehetséges-e, illetőleg kell-e ügyészi intézkedést tenni, avagy végső soron bírósághoz fordulni.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi