DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Ház! Valóban, az elmúlt évek jelentős bővülését jelentették a felsőoktatásban tanulók számának és az adott népességen belüli arányának.
A 80-as évek végén az európai lista végén kullogott Magyarország, 10-12 százaléka volt az adott korosztálynak felsőoktatási intézményben, 77 ezer nappali tagozatos, államilag finanszírozott helyen tanuló diák volt a magyar felsőoktatási intézményekben. Az 1997-98-as tanévben ez a szám már 160 ezer, 1998-99-es tanévben a 42 ezres felvételi keretszámot tekintve 166 ezer; most már több mint 25 százaléka lesz az adott korosztálynak felsőoktatási intézményekben, és a 42 ezres keretszámot tartva ez el fogja érni a 30 százalékot, az egyharmados arányt. Ezzel az elmúlt nyolc-kilenc év folyamán gyakorlatilag Magyarországot bevittük az európai államok középmezőnyébe. Ez egy hihetetlen nagy esélyegyenlőség-növelő eszköz volt. Ráadásul ez úgy valósult meg egy 1997. október-novemberi felmérés szerint, hogy az elsősök és a végzősök között az elsőgenerációs értelmiségi gyerekek aránya változatlan maradt: 40-42 százalék.
Ami a határon túli oktatás kérdését illeti:
Megpróbáltuk megváltoztatni azt a rendszert, hogy a határon túlról érkezők - egyébként a kinti szakmai szervezetek kérésének megfelelően - teljes képzésben részesüljenek, és ezt a teljes képzést csökkentettük. Részképzés az, amit a számukra nyújtunk, hiszen így a magyar adófizetők pénzén az eddigi gyakorlattal gyakorlatilag az agyelszívás technikájában és programjában vettünk részt: a Magyarországon teljes képzésben tanulóknak egy jelentős része itt maradt.
Utána fogok nézni ennek az ösztöndíjbeli aránytalanságnak. Egyébként a kazah tanulók száma valószínűleg a négyet-ötöt érheti el - most fejből mondom, mert nem ismerem a pontos számokat -, ugyanakkor több mint 1500 határon túli magyar diák tanul itt. Szeretnénk javasolni és szeretnénk emelni ezeknek a diákoknak a pénzügyi lehetőségét; valószínűleg pénzügyi korlátozás okozza ezt, miközben a másik megállapodást az államközi szerződések szabályozzák. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi