DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az egyházak kívánságának jogosságát természetesen elismerem, elismerte ezt a minisztérium is. Ugyanakkor az érettségi szabályzatról szóló 100/1997. kormányrendelet hatósági feladatnak minősíti az érettségi elnökök kinevezését, és ezt főjegyző hatáskörébe utalja, mégpedig fenntartótól függetlenül, tehát önkormányzati, magán-, alapítványi, egyházi és egyéb iskola tekintetében egyaránt. Ennek egyszerűen az az oka, hogy valamiféle állami kontrollt az érettségi vizsga felett mindenképpen érvényesíteni kell, legalábbis ha azt akarjuk, hogy a magyar érettségit Európában fenntartás nélkül elfogadják. Valahányszor egy ilyen ekvivalenciaegyezmény megkötésére sor kerül, a tárgyalás során az első kérdés az, hogy milyen az érettségi felügyeleti rendszer.
Ugyanakkor azonban, tehát miközben hatósági feladat, és ezért egyértelműen a főjegyző diszkrecionális hatáskörébe tartozik, hogy a megfelelő vizsgáztatói szaknévjegyzékről kiválassza a megfelelő érettségi elnököt, körlevélben hívtuk fel a főjegyzők figyelmét, és kértük őket arra, hogy amennyiben az egyházi fenntartó által javasolt érettségi elnök szerepel az országos vizsgáztatói névjegyzéken, akkor válasszák azt. Nem csorbíthatjuk a főjegyzőnek ezt a hatósági jogkörét, de felkértük erre, és nem hiszem, hogy a főjegyzőnek oka volna ezt a kérdést megtagadni, amennyiben az egyházi fenntartó által javasolt érettségi elnök szerepel a szóban forgó névjegyzéken.
Ugyanakkor ezzel a kérdéssel megoldódik az a régi probléma is - ez egy ilyen pártállami csökevény volt -, hogy az egyházi iskolákban folyó érettségihez a Művelődési Minisztérium egy miniszteri biztost delegál, mintha az egyházi iskolában folyó érettségit inkább felügyelni kellene, mint mondjuk, az önkormányzati iskolában folyót. A szabályozás mostantól szektorsemleges, egységes, és a főjegyző hatósági jogkörébe utalja ezt a kérdést.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi