KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök annak, hogy Boros László képviselőtársunk után most már ön is a kérdésével tulajdonképpen sürgeti az egyezmény létrehozását. Osztrák relációban szokatlanul hosszú ideje, több, a tárgyi és személyi hatály tekintetében korábban meglévő nézetkülönbségek miatti megszakításokkal folytattunk tárgyalásokat egy szociális biztonsági kérdéseket felölelő egyezmény létrehozásáról. Ausztria európai uniós tagsága, valamint hazánk európai integrációs törekvései új dimenziót adtak a kétoldalú tárgyalásoknak, így elérkeztünk a tárgyalások utolsó szakaszához és az egyezménytervezet tárcaközi egyeztetéséhez.
Az egyezmény tárgyi hatálya kiterjed a nyugdíjbiztosításra, az egészségbiztosításra, a baleset-biztosításra és a munkanélküli-ellátásokra, ide nem értve az önkormányzati szociális ellátásokat. Az egyezmény alapelvei: csak egy ország társadalombiztosítási jogrendszere vonatkozzon az állampolgárra, azé, ahol dolgozik; a szerzett jogok megtartása; az egyes országban megszerzett jogosultságokat a polgár magával viheti a másik szerződő fél országába; egyenlő bánásmódban részesüljön az osztrák és a magyar dolgozó; a biztosítási idők kerüljenek összeszámításra.
Az ausztriai munkavégzés után befizetett nyugdíjjárulék már ma sem vész el. Az egyezmény lehetőséget biztosít majd arra, hogy a jogosultság szempontjából a biztosítási idők egybeszámítódjanak, az illetékes teherviselő a megszerzett jogosultság esetén a területén szerzett biztosítási idő arányában állapítja meg az általa folyósítandó nyugdíjrész összegét. Az osztrák reláción kívül a Német Szövetségi Köztársasággal van kidolgozott egyezményünk tárcaközi egyeztetési fázisban, Horvátországgal még folynak a tárgyalások. Ennyi fért a két percbe, képviselő úr.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi