DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány közlekedéskoncepciójában megtalálható a főútvonal-hálózat bővítése és korszerűsítése. E törekvést valamennyien őszinte örömmel fogadtuk és üdvözöltük, szinte maximálisan egyetértettünk vele. A gépjárművek számának rohamos növekedése azonban sajnos devalválja a jelentős erőfeszítéseket, mivel a széles körű fejlesztések ellenére a közlekedés biztonságának érzése nem növekszik arányosan. Az utak zsúfoltak, balesetveszélyesek, nehézkes és lassú a haladás.
Miután a főutak korszerűsítése, rekonstrukciója folyamatosan napirenden van, ezért újólag fölhívom a szaktárca figyelmét arra, hogy talán indokolt és célszerű lenne a közeljövőben a legnagyobb főútvonalak - 50-es, 44-es, 47-es és hadd ne soroljam - egyes szakaszainak gyorsítósávval történő ellátása. A most felsorolt utak többségükben nem lesznek autópályák, a három sávra történő bővítés pedig olyan nagyságrendű befektetést igényel, amely hosszabb távon fokozatosan valósítható meg. Ezért legegyszerűbbnek - és indokoltnak - látszik az egyes városok és települések előtt és után a felgyülemlett forgalom levezetésére, illetve a közlekedésbiztonság növelésére a gyorsítósávok széles körű alkalmazása.
Az utóbbiak bár költségesek, de kezelhetők, és később egy bővítés szerves részét alkotják. Hogy ez mennyire fontos, arra csak egyetlen példa: a békési térség továbbfejlődéséhez ilyen fejlesztés ma már elengedhetetlen. Különösen, ha figyelembe vesszük a határátkelők bővítését és fejlesztését, a Méhkerék-Kötegyán közúti és vasúti határátkelőhely fontosságát, és azt, hogy a román fél forgalomnövekedésre irányuló törekvésével is számolnunk kell.
Ezért kérdésem: a közlekedés biztonsága, valamint a közúton történő haladás gyorsítása végett várható-e a kiemelt utakon újabb gyorsítósávok építése, különös tekintettel a 44-es főútra?
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi