CSÓTI GYÖRGY

Full text search

CSÓTI GYÖRGY
CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A hazai közbiztonság katasztrofális romlásában meghatározó szerepet játszik a nemzetközi szervezett bűnözés és kábítószer-kereskedelem. E jelenségek elleni küzdelem csak akkor lehet hatékony, ha az nemzetközi bűnüldözéssel párosul, amely a közvetlen rendőri kapcsolatokat is lehetővé tevő kétoldalú és multilaterális nemzetközi együttműködés révén valósulhat meg.
Kérdés, hogy alkalmasak-e erre a magyar bűnüldöző szervezetek a jelenlegi körülmények között. A válasz egyértelmű: sajnos nem.
A szocialista-liberális kormány tevékenységét ezen a területen is kapkodás, sőt fejetlenség, szakszerűtlenség, sőt dilettantizmus jellemzi.
A kiskereskedők sorozatos meggyilkolása még nem, de egy közelinek tekinthető multimilliomos nyílt utcai kivégzése már megmozdította a Belügyminisztériumot. Kapkodva a fővárosba vezényelt jelentős rendőri erőket, mit sem törődve azzal a ténnyel, hogy a bűnözés vidéken is rohamosan nő. Egyetlen példa: 1997-ben Fejér megyében az előző évihez képest a bűncselekmények száma másfélszeresére, a fiatalságunkat alapvetően veszélyeztető kábítószer-bűncselekmények száma pedig 23-szorosára nőtt; pedig már 1996-ban sem volt a rendőrség ura a helyzetnek.
Tavaly Kiskunlacházán úgy raboltak ki másfél óra alatt - másfél óra alatt! - egy lakóházat, hogy közben a szomszéd háromszor telefonált a néhány percnyi járásra lévő rendőrőrsnek. A válasz mindháromszor elutasító volt, és közben a házat teljesen kirabolták; felelősségre vonás pedig nem történt.
A szakszerűtlenség áldozata például Budapest I. és II. kerülete is. Közismert, hogy az idegenforgalom vonzza a bűnözőket, de a hazai legnagyobb turistaforgalmat lebonyolító várnegyednek és környékének biztonságát olyan rendőrkapitányságoknak kell megoldani, amelyek nem kapnak kiemelt státuszt, csupán az átlagos anyagi és tárgyi támogatást kapják.
A szervezett bűnözés és kábítószer-kereskedelem elleni fellépéssel foglalkozó nemzetközi szervezetek egybehangzóan leszögezik, hogy a hatékony együttműködéshez hasonló vagy azonos fogalmakat kell alkotniuk, össze kell hangolni a bűncselekmények megítélését és a büntetések mértékét.
Tény, Európa-szerte felismerték, hogy az úgynevezett könnyű drog fogyasztása éppoly súlyos, csak időben és formájában másképp ható társadalmi következményekkel jár, mint a kemény drogé, ezért a nehéz kábítószerekkel hasonló elbánást kell alkalmazni ezen a területen is.
Mit mondanak és mit szorgalmaznak ugyanakkor a belügyminisztert adó kisebbik kormányzópárt szóvivői? Liberalizálni akarják a könnyűnek mondott kábítószerek forgalmazását és fogyasztását. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez nem bűnüldözésnek, hanem bűnszervezésnek tűnik. Ezzel a fejetlenséggel és szakszerűtlenséggel akarunk a nemzetközi együttműködésben részt venni? Ez nem fog sikerülni. Ezen csak a májusi választások tudnak változtatni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi