DR. KARL IMRE

Full text search

DR. KARL IMRE
DR. KARL IMRE, az európai integrációs ügyek bizottsága kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mélyen tisztelt Miniszter Úr! Az európai uniós ügyek bizottsága - mint ahogy azt Glattfelder Béla képviselőtársam az előbb említette - az elmúlt hét szerdáján, november 25-én megtárgyalta a T/457. számú törvényjavaslatot, a külföldiek önálló vállalkozóként történő gazdasági célú letelepedéséről.
Glattfelder Béla képviselőtársam elmondta, hogy a bizottsági ülésen megfogalmazódott kisebbségi vélemény, de ezzel szemben nem születtek ellenszavazatok a bizottsági ülés végén, és úgy ítélte meg, hogy az ellenzék soraiban valamiféle zavar támadhatott, hogy néhányan tartózkodtak, néhányan pedig megszavazták ezt a törvényjavaslatot, illetve ennek az általános vitára való alkalmasságát.
(10.00)
A valóságban az a helyzet, hogy azért állapodtunk meg ebben, hogy ilyen módon fejezzük ki azokat a figyelemfelkeltő, felhívás értékű véleményünket, mert azt gondoljuk, hogy elsősorban azt kell hangsúlyozni, hogy az ilyen, nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségnek a parlament pártjai, így nevezetesen az ellenzéki pártok frakciói is természetesen eleget akarnak tenni, és ezeknek a kötelezettségeknek a teljesítését kívánatosnak tartják a megfelelő határidőben és a megfelelő rendben. Ez természetesen nem jelentheti azt, hogy egyes kérdésekben ne mondhatnánk el azokat a kifogásainkat, amikről úgy ítéljük meg, hogy ezt a folyamatot nem gátolják, hanem segítik. Éppen ezért alakult ki a bizottsági ülésen egy vita, méghozzá egy komoly vita, amiben az ellenzéki képviselők és a kormánypárti képviselők egyaránt részt vettek, és az volt a jellemző erre a vitára, hogy a kérdések nagy részében közös véleményre is jutottunk ellenzéki és kormánypárti képviselők, ugyanazokat a kifogásokat fogalmaztuk meg, és ezekre próbálnám most a figyelmet felhívni.
Az egyik nagyon komoly kérdéskör, amit miniszter úr is az expozéjában kiemelt, a kölcsönösség kérdése. A másik pedig, ami körül a vita folyt, a felkészülés, illetve a felkészültség kérdése volt. Azt gondolom, hogy a kölcsönösség szempontjából mindenképpen kiemelendő az, hogy nemcsak arról van szó, hogy Magyarországon most, 1999. február 1-jével bekövetkezik egy ilyen változás, hanem remélhetőleg arról is szó van, hogy az Európai Unió tagállamaiban is elfogadják azokat a törvényeket - hol törvényeket, hol más típusú szabályozó rendeleteket vagy szabályokat -, amelyek lehetővé teszik a magyar egyéni vállalkozók számára is azt, hogy ez a fajta letelepedés, amit most a mi általunk elfogadott törvény remélhetőleg a külföldiek számára biztosítani fog, ott is megkapható lesz.
Azt gondoljuk, hogy ebben a kérdésben nagyon szerencsés lett volna, ha egy jobb tájékoztatást, egy jobb előkészítést lehetett volna kapni. Ezt azért is merem nyugodtan mondani, mert többek között arról is szó volt a bizottsági ülésen, hogy más csatlakozni kívánó országok ilyen típusú diszkriminációt nem alkalmaztak az elmúlt időkben, illetve arról is szó volt, hogy van számunkra néhány olyan fontos ország - például a szomszédos országok, Ausztria, Németország -, ahonnan tapasztalatok vagy leendő tervek könnyen és gyorsan beszerezhetők. E miatt gondoljuk, hogy szerencsés lett volna egy ilyen dolgot is a bizottság elé tárni.
A felkészültséggel kapcsolatosan az a tapasztalatunk, amit képviselő kollégám, Glattfelder Béla már elmondott, hogy nagyon kevés az ismeret annak ellenére, hogy sokan, sok helyen beszéltek erről, többek között a jelenlegi külügyminiszter is tudomásom szerint, tehát lett volna erre mód, és mégsem jutottak el ezek az ismeretek. Úgy gondoljuk, ha ez így van, akkor a kormánynak többet kell tenni annak érdekében - legalábbis a jövőben -, hogy ez ne így legyen. Én is azt gondolom, hogy egy mechanizmusról van szó, legalábbis arról van szó, hogy ez a mechanizmus most próbálódik ki, most fog majd kialakulni. Hogy majd a jogharmonizáció során milyen módszerrel, hogyan tudjuk gyorsan és olyan módon elfogadni azokat a törvényeket, amiket meg kell hoznunk, hogy az nemcsak az Országgyűlés, a képviselők vagy a kormány emberei számára lesz ismert, hanem a társadalom számára is megismerhetővé válik, és azok is tájékozottak lesznek majd benne, akiket ez nagyon komolyan érint, mert érinti ez pozitívan - és bizonyos értelemben a verseny kiélezése miatt - a magyar egyéni vállalkozókat, az egyéni cégeket és az úgynevezett önfoglalkoztatókat a saját munkájuk kapcsán - és a piaci verseny kapcsán is nagyon komolyan érinti -, éppen ezért gondoltuk azt, hogy figyelemfelhívás miatt ezt az álláspontunkat el kell itt mondanom.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi