DR. KARL IMRE

Full text search

DR. KARL IMRE
DR. KARL IMRE, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány által benyújtott és most megtárgyalandó törvényjavaslat a már említett T/457. számú, "A külföldiek önálló vállalkozóként történő gazdasági célú letelepedéséről" címet viselő javaslat megítélésünk szerint is valóban egy nagyon fontos, érdekes és nagyon sok szempontból példa értékű tárgyalást jelentő törvényjavaslat. Elsősorban abból a szempontból gondoljuk ezt példa értékűnek, hogy most került talán ebben a jogharmonizációs folyamatban elő először egy olyan törvényjavaslat, ami egyik oldalról érint egy széles körű magyar vállalkozói réteget, nevezetesen elsősorban a kis- és néhány középvállalkozót, másik oldalról pedig ugyanennek a körnek remélhetőleg lehetőséget teremt az Európai Unióban tevékenység végzésére. Tehát emiatt is, a társadalmi hatás miatt is, a parlamentben lefolytatott vita gyakorlatának a kialakulása miatt is fontosnak tartjuk ezt.
A törvényjavaslat lényegében arról szól, hogy Magyarország nemzeti elbánást, azaz a magyar állampolgárokkal megegyező elbánást biztosít az Európai Unió tagállamainak, illetve azok állampolgárai számára, ha azok önálló vállalkozóként kívánnak Magyarországon megjelenni, letelepedni. Én úgy gondolom, hogy erre mindenképpen sor fog kerülni a törvényjavaslat elfogadása után. Azt ma nagyon nehéz megítélni, hogy ennek a mértéke mekkora lesz, de azt gondolom, hogy erre mindenképpen fel kell készülnünk, és ez a magyarországi piaci viszonyokat mindenképpen befolyásolni fogja. Tehát akik egyéni vállalkozóként, illetve ennek egy speciális formájaként egyéni cégként kívánnak itt megjelenni vagy önfoglalkoztatóként - ilyenek lehetnek például az orvosok, gyógyszerészek, és más speciális önfoglalkoztató tevékenységet végezhetnek -, azok 1999. február 1-je után, ha ez a törvény elfogadásra kerül, akkor Magyarországon vállalkozói céllal letelepedhetnek.
Ezzel gyakorlatilag kiterjesztésre került és gyakorlattá vált a külföldiek magyarországi befektetéseinek széles körű megteremtése. Az a jogszabályrendszer teljessé vált, ami valamikor 1988-ban az akkori VI. törvénnyel, a társasági törvénnyel kezdődött el, vagy ugyanebben az évben a külföldiek befektetéseiről szóló törvénnyel folytatódott, és más, a deviza- és egyéb törvényeken keresztül biztosította számukra azt, hogy társas vállalkozásokban részt vehessenek, s ma ezzel a benyújtott törvényjavaslattal biztosítani kívánja, hogy egyéni vállalkozóként is, tehát személyként is Magyarországon vállalkozhassanak. Így teljes körűvé vált annak a megoldásnak a lehetősége, hogy itt jelen lehessenek.
Így - ahogy azt a miniszter úr is kihangsúlyozta - az Európai Unióban, végeredményben így Magyarországon is a tőke, az áruk, szolgáltatások és a munkaerők szabad áramlása mint fő célkitűzés mellett egy nagyon fontos területen, a személyek szabad áramlásának a területén - ami tényleg elsősorban a mi számunkra, a csatlakozni kívánó országok számára meghatározó dolog - egy olyan rés vagy precedens keletkezik, ami végeredményben ebbe az irányba mozdíthatja el ezt a rendkívül fontos kérdést.
(10.20)
Többek között emiatt mondtam azt, hogy egy nagyon jelentős lépésről van szó, pontosabban egy nagyon jelentős lépésre kerül sor akkor, amikor ezeknek a törvényjavaslatoknak az elfogadására Magyarországon és az EU tagállamaiban is sor kerül.
A törvény elfogadását nemzetközi szerződésben vállaltuk. Gyakorlatilag 1991-ben az Európai Közösségek között létrejött megállapodás ezt már tartalmazta, és 1994-ben törvény által került kihirdetésre az Európai Megállapodás 44. cikkében foglaltak alapján. Éppen ezért ma valóban nincs szó arról, hogy érdemben azt kellene vitatni, hogy ennek a megállapodásnak eleget kívánunk-e tenni, vagy sem. Természetesen eleget kívánunk tenni, és eleget is kell tenni. Gyakorlatilag ötéves átmeneti idő után, 1999. február 1-jétől kerülhet - elfogadás esetén - bevezetésre. Ez az átmeneti időszak egy hosszú időszak, öt év szolgált volna a felkészülésre. Ebbe a mondatba azért kellett a "volna" szót is betennem, mert úgy ítélem meg, hogy sajnos vannak rossz tapasztalatok.
Ezt már többen elmondtuk a bizottsági vélemények ismertetése során, és az elmúlt időszakban más fórumokon is elhangzott az, hogy ugyan a '94-ben kihirdetett törvény valóban tartalmazza ezt a dolgot, mégis az a tapasztalat, hogy sem a vállalkozók, sem pedig a vállalkozókat képviselő érdekképviseleti szervezetek igazából erre a dologra nem készültek fel. Tehát ma ugyanaz a helyzet állt elő, mintha, mondjuk, '94-ben rögtön a kihirdetés után került volna sor erre a törvénymódosításra, tehát ebben igazából nem sikerült egy olyan érdemi kommunikációt folytatni, amely a vállalkozókat egy más típusú tudásszintre hozta volna.
A törvényjavaslat kerettörvény jellegű. Jó megoldás ma - úgy ítéljük meg - ez a módszer, sőt igazából nincs is más megoldás, hiszen a kormány novemberben nyújtotta be azt a javaslatot, ma már decembert írunk, és a parlament február 1-jétől kívánja elfogadni, a kormány javaslatát elfogadva. Azt hiszem, lett volna más megoldás. Abban az esetben, ha nem a kerettörvény jellegű megoldás került volna előtérbe, hanem az egyes törvények tárgyalása, akkor az a kényszer, hogy sok vagy több törvényt kellett volna módosítani, ez időben előrébb hozhatta volna a törvénytervezet tárgyalását, és ez az előzetes tárgyalás valószínűleg azt segítette volna, hogy ezzel a dologgal hamarabb szembetalálkozik a parlament, illetve az érdekeltek. Ezzel együtt hangsúlyoznom kell, hogy maga a kerettörvényi megoldás egy elegánsabb, jobb megoldás, amit a magam részéről jónak tartok.
Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a törvényjavaslat 1. §-a tartalmazza azokat az érdemi változtatásokat, amelyekről itt gyakorlatilag szó van. Ebből talán kiemelném a nemzeti elbánást, tehát azt, hogy nem diszkriminál a jövőben Magyarország a külföldiekkel szemben, de nem is preferálja a külföldieket. Ezt egy rendkívül fontos dolognak tartom. A törvényjavaslat 1. § (2) bekezdése nagyon szigorú szabályokhoz köti az itteni letelepedés feltételeit, és ezt maximálisan, azt hiszem, támogatnunk kell. Hangsúlyoznom kell azt, hogy a szocialista frakció abban érdekelt, hogy minden előírást tartsanak be a külföldi vállalkozók is, akik itt le akarnak telepedni, pontosan az legyen rájuk érvényes, ami a magyar vállalkozókra.
Remélhetőleg ez nem lesz másképp az Európai Unió tagállamaiban sem. Abban bízunk, hogy a miniszter úr ígéretéhez híven majd egyik oldalról tájékozódnak, hogy február 1-jével ezekben az európai uniós tagállamokban - tehát mind a tizenöt országban - elfogadásra kerül-e ilyen törvény, vagy érvénybe lép-e ilyen szabályozás, amely a magyar vállalkozók számára ugyanezeket a feltételeket megadja, illetve ha nem így történik, akkor Magyarország élni fog azzal a jogával, hogy az unión belül a megfelelő fórumokon ezt kikényszerítse. Tehát a kölcsönösségben vagyunk érdekeltek.
Azt gondoljuk, hogy ez a versenyhelyzet Magyarországon is egy új szituációt teremt, és ebben a versenyhelyzetben a magyar vállalkozókat, a magyar kis- és középvállalkozókat, azt a több százezer embert, aki ebből él, támogatni kell, helyzetbe kell hozni. Azt gondoljuk, hogy ez valóban egy lehetőség a külföldön megteremthető munkák számára is.
A törvényjavaslat a továbbiakban azokat a módosításokat írja le, amelyekben a kerettörvény jellege miatt a különböző érintett törvényekben módosításra van szükség.
Összefoglalva, befejezésül hangsúlyoznám azt, hogy itt egy mechanizmusról van szó, amit mi szeretnénk kialakítani és támogatni annak érdekében, hogy a jogharmonizáció területén gyorsan és jól lehessen alkalmazkodni az Európai Unió szabályozásához. A Szocialista Párt elvi alapon támogat minden olyan szakszerűen, előkészítetten megfogalmazott törvényjavaslatot, amely segíti a jogharmonizációt és az acquis átvételét, és gyorsítja a csatlakozást.
A Szocialista Pártnak az az álláspontja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), hogy a gyors és zökkenőmentes csatlakozásban vagyunk érdekeltek. Nem felejthetjük el azt - befejezésül ezt a mondatot talán még megengedi elnök úr -, hogy az európai uniós csatlakozásról népszavazás fog dönteni, éppen ezért nem mindegy, hogy ezt a folyamatot a társadalom hogyan éli meg. Úgy gondolom, többek között az a javaslat, amikor a parlament szerepének a növelését kértük egyéni képviselői indítvány formájában megadni, ezt a folyamatot szolgálta volna. Kérjük, hogy (Az elnök ismét jelez.) legyenek erre lehetőségek és más megoldások a jövőben is.
A szocialista frakció az elmondott pontosításokkal támogatni fogja a törvényjavaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi