SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az előttünk fekvő törvény hatálybalépésének időpontja kicsit a mély lélegzetvétel, az EU-mélyvízbe ugrás időpontja lesz, hiszen kétségtelen, hogy ennek hatásai nem egyformán fognak jelentkezni a magyar vállalkozói társadalom minden tagjára. Kissé árnyaltabbnak érzem a hatást, mint amit a Fidesz vezérszónoka elénk vetített, hiszen tudván tudott dolog - bár a magyar vállalkozó társadalom jelentős része versenyképessé vált a nyugat-európai konkurenciával szemben az elmúlt évek során -, hogy van egy jelentős vállalkozói réteg, amely számára nyilvánvaló, hogy nem lesz feltétlen öröm ezen törvény hatálybalépése. Mindemellett ez a lépés, ennek a törvénynek a meghozatala nem elkerülhető, és nemzeti összérdekeink szempontjából feltétlenül pozitív és támogatandó.
(10.40)
Ezért előre is bocsátom, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége ezt egy jó, kiegyensúlyozott törvénynek tartja - csak a helyzetet találja talán egy kicsit árnyaltabbnak, mint Glattfelder Béla -, és ezért mi ezt feltétlenül támogatni fogjuk a határozathozatal során.
Az európai megállapodás 1991. december 16-ai aláírásával, majd annak ezt követő ratifikálásával és az 1994. évi I. törvénnyel történő kihirdetésével vállaltuk a nemzeti elbánás öt éven belül történő megadását az EU-tagállamok azon állampolgárai számára, akik hazánkban önálló vállalkozóként kívánnak letelepedni és itt gazdasági célú tevékenységet kívánnak folytatni. Mindez természetesen kölcsönös alapon történik, vagyis a mi vállalkozóink is letelepedhetnek hasonló célból és hasonló feltételek mellett a Lajtától nyugatra eső európai országokban.
Az előttünk fekvő törvény jövő év február 1-jei hatálybalépésétől kezdődően tehát kölcsönösen nyitott a pálya állampolgáraink, az EU-országbéli és a magyar állampolgárok számára egymás országában, hogy ott önálló vállalkozóként vagy önfoglalkoztatóként - mint például az orvosok és gyógyszerészek, amikről itt már esett szó - szabadon letelepedhessenek és ott tevékenységüket szabadon folytathassák, ők itt, mi pedig ott. Kétségtelen, hogy mindez nem kis, nem minden veszély nélküli, s hatásaiban előre pontosan csak igen hozzávetőlegesen felmérhető, megbecsülhető konkurenciát teremt majd egyes kevésbé versenyképes hazai kis- és középvállalkozók részére. Épp ezért ez a kerettörvény igen kényes kérdésekről szól, igen kényes kérdéseket szabályoz, azonban nem elkerülhető módon.
A nemzeti elbánás megítélésének megadása az EU-országok nálunk letelepülni kívánó vállalkozói, önálló vállalkozói részére tehát nem elodázható, nem megkerülhető kötelezettség, hisz nemzetközi szerződésünkből következik és fakad, valamint EU-csatlakozásunk egyik feltétele.
Ugyanakkor látni lehet, hogy az elvi kölcsönösség adott volta mellett előfordulhat, hogy a gyakorlatban nem a kölcsönös kiegyensúlyozottság fog megvalósulni, hiszen az EU-vállalkozók jóval inkább mobilabbak, tőkeerősek, versenyképesek abban, hogy hozzánk jöjjenek, mintsem hogy ez fordítva lenne így. Ugyanakkor arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a hazai vállalkozóknak pedig a hazai pálya szolgál nagy előnnyel, hiszen nyilvánvaló: akik itt élnek, itt nőttek bele a gazdaságba, eddig is itt fejtették ki tevékenységüket, más szempontból jóval nagyobb védettséget és jóval nagyobb előnyöket élveznek a frissen ide települők, a mi jogszabályainkat, a mi gazdasági, társadalmi, politikai életünket csak frissen kóstolgatókhoz képest, és ez nem egy esetben jelentős előny lehet a hazaiak számára.
Amit fájó szívvel hiányolhatunk, az az, hogy sem az előző kormány, sem a mostani kormány nem fordított igazán nagy figyelmet és gondot arra, hogy a vállalkozókban tudatosítsa: közeledik ez az ominózus dátum, az 1999. év, amikor egy számukra valami nagyon lényeges és fontos dolog fog történni. Emlékezhetünk, nem túl rég, szeptember közepén Harrach miniszter úr állt a nyilvánosság elé azzal, hogy ez a törvény közvetlenül a meghozatala előtt áll, és mindez anélkül történt, hogy a vállalkozók érdekképviseleteivel, a kamarákkal előzetesen bárki is egyeztetett volna. Erre persze lehet azt mondani, hogy a törvények vagy a nemzetközi megállapodások, de jelen esetben a '94-es I. törvényről van szó, tehát hogy a törvények nem ismerése nem ad felmentést azok végrehajtása alól, de mégis közös csónakban evezünk az EU-csatlakozás felé, ezért ez nem igazán jó válasz. Tehát sokkal nagyobb figyelmet kellett volna fordítani a vállalkozói társadalom felkészítésére, az azok érdekképviseleteivel folytatott kommunikációs lehetőség megteremtésére, mint az eleddig történt.
Jól tudott, hogy Magyarországon 1 millió körül van a regisztrált gazdasági szervezetek száma, s noha a ténylegesen működőké nem lehet több 730-735 ezernél, lényeges azon állampolgárok száma, akiket ez a törvény személyükben érinthet, ezen belül is különösen a nagy többségben, több mint 97 százalékban megjelenő kis- és középvállalkozásokra vonatkozóan lesznek vagy lehetnek ennek a törvénynek hatásai, és a munkahelyek mintegy kétharmadát, körülbelül két és fél millió embert ezen kis- és középvállalkozások foglalkoztatják. Így tehát lényeges, hogy ez a törvény milyen védettséget ad a számukra, és ebből a szempontból azt mondhatjuk: a törvény a tőle elvárható gondoskodást megadja, hiszen nagy súlyt fektet a kölcsönösségre - a kérdés csak az, hogy a magyar kormány majd hogyan tudja a viszonosságot folyamatosan kontrollálni és szükség esetén behajtani azt a nyugati partnereinken, ami rendkívül szükséges -, és ezen túlmenően nyilván szigorúan kell vennünk a végrehajtás során azt, amit a törvényben találhatunk, azaz hogy az idetelepülő külföldi vállalkozóknak meg kell felelniük a szakmai és nyelvi feltételeknek.
Ebből a szempontból egy-két apróbb kérdés feltehető, például az, hogy miért csak a törvény által egyedül említett orvosi pályához köthető a szakmai-nyelvi vizsga megkövetelése a külföldről idetelepülő vállalkozóktól vagy önfoglalkoztatóktól, a többi szakma területén miért nincs ez nevesítve a törvény sorai közt. Szintén apróbb kérdés lehet, hogy miért ezzel a törvénnyel kell még hatályba sem lépett, egy-két héttel ezelőtt módosított, például az adózás rendjéről szóló vagy a társasági adóról szóló törvényt módosítani, hiszen ezt épp nem túl rég tettük meg.
Úgy gondoljuk tehát, jelen pillanatban van egy árnyaltabb helyzet: a vállalkozóknak van egy kisebb része, akiknek ez a konkurencia - aminek a mértékét még nem lehet igazán megbecsülni - esetleg kellemetlen pillanatokat is okozhat, azonban ezt belekalkulálva is feltétlenül szükségesnek tartjuk ennek a törvénynek a meghozatalát. Épp ezért a Szabad Demokraták Szövetsége ezt támogatni fogja a határozathozatal során.
Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps az SZDSZ és a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi