DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azok kedvéért, akik esetleg a rádión figyelemmel kísérik az eseményeket, szeretném hangsúlyozni, hogy soha nem fordított ennyi időt a Magyar Országgyűlés 1990 óta a költségvetés részletes vitájára; húsz és fél órát tárgyalta az Országgyűlés ezt a napirendi pontot.
Szeretném felhívni a tisztelt most távol lévő képviselők figyelmét, hogy a házbizottságban nagyon sokszor konszenzus született arról... - többek között az e heti napirendről is. Ezt bizonyította az, hogy tegnap kézfeltartással, majdnem 100 százalékos támogatással az a napirend került elfogadásra, amelynek értelmében hétfő 12 óra körül megkezdődik a költségvetés részletes vitája, és 24 óra körül lezárásra kerül. Ha az ellenzéki képviselők azt kérték volna a múlt csütörtökön a házbizottságban, hogy kezdjünk hozzá szombaton reggel, nyilván ez a kérésük meghallgatásra került volna, és akár egész hét végén biztosította volna az Országgyűlés annak a nagyon sok, szerintem ismételt felszólalásnak a lehetőségét, amelyre most őszerintük nem került sor.
Hangsúlyozom, nem volt ilyen igény sem a korábbi, sem az utolsó házbizottsági ülésen. Teljes konszenzussal került annak a napirendi pontnak a Ház elé hozatala, amely a költségvetés részletes vitájára körülbelül ennyi időt saccolt. Hozzátenném, hogy a Szocialista Párt házbizottságban jelen lévő képviselője nem zárta ki annak az elvi lehetőségét, hogy korlátozni is lehetne a felszólalások időtartamát. Akik ott voltunk a házbizottsági ülésen, ezt megnyugvással hallottuk. Tehát fel sem merült akkor az ellenzéki pártok egyike részéről sem az, hogy egy ilyen nyilvánvaló obstruktív magatartással meg kívánják akasztani a parlament munkáját.
Szeretném azon tisztelt képviselőtársaim védelmében is néhány szóval ennek a helyzetnek a fonákságát megvilágítani, akik nem kaptak szót, nem jutottak azért szóhoz, mert a kétperces állandó, lehetőleg a televíziós időkeretet kimerítő közbeszólásokkal nem volt mód arra, hogy mind az ellenzéki, mind a kormánypárti érdemi hozzászólások nagyobb nyilvánosság előtt elhangozzanak.
Tehát mindent egybevetve, tisztelt Országgyűlés, úgy gondolom, hogy felelős, akár kormánypárti, akár ellenzéki magatartás csak az lehet, ha az Országgyűlés munkájában a további elvégzendő teendőket illetően részt kívántunk venni. Ez indokolta az "igen" szavazatunkat.
Néhány mondat erejéig én is szeretnék a kivonulást ténylegesen, valószínűleg indokoló magatartás előzményeiről beszélni. Nagyon helyesen említette Szájer József képviselőtársunk azt az esetet, amikor négy éven keresztül azért nem került sor egy nagyon fontos vizsgálóbizottság felállítására, mert az akkori kormánytöbbség nem tartotta alkalmasnak azt a személyt, akit éppen a Magyar Demokrata Fórum jelölt tagnak - hangsúlyozom: nem elnöknek, nem helyettes elnöknek, tagnak - abba a bizottságba, ahol nyilvánvalóan bizonyos szakértelemre volt szükség. Ez a személy nem volt más, mint a korábbi kormány egyik tagja.
Tisztelt Országgyűlés! Természetesen a bizottság, vizsgálóbizottság ellenzéki vezetésű személyétől is éppen olyan elfogulatlan ellenzéki jellegű, de mégiscsak bizottsági elnöki teendők ellátása várható, amely sajnos - meg kell ismételnem - sem Eörsi képviselőtársunk, sem pedig Burány Sándor képviselőtársunk esetében nem áll fenn.
A benyújtás óta idáig eltelt hónapok meggyőztek minket, a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportját arról, hogy nincs értelme olyan vizsgálóbizottság személyi összetételét támogatni, ahol objektív megállapítások nem várhatók az elnök személye miatt. Ezért volt indokolt állásfoglalásunk a Fideszhez hasonlóan. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi