DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): ...hozzászólásra kaptam szót, hiszen az iménti felszólalásban ettől eltérő kérdések is szerepeltek, úgyhogy ezért fontos ezt mindenképpen tisztázni.
A költségvetési vitának a húsz óra utáni lezárását, ahogyan ezt egyébként a levezető elnök úr is az imént mondta, a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója részéről azért kezdeményeztük, mert azt gondoljuk, hogy ez lehetőséget biztosított arra, hogy mindenki a véleményét a költségvetési vitában elmondja. Erre a Házszabálynak a rendelkezései is nyitva álltak. Egyébként csak egy összehasonlító adatot ha elmondhatnék: 1994-ben négy és fél órás, 1995-ben nyolc-, '96-ban három-, '97-ben pedig egyórás volt a költségvetésnek a részletes vitája. Ehhez képest lényeges a különbség. Azt gondolom, hogy az ellenzék, amely lehetőséget kapott, hogy a véleményét teljes mértékben elmondja, ezt megtehette.
Erre a lépésre azért is kellett sort keríteni, mert egyébként az elmúlt órákban, aki figyelte a parlamenti üléseken a képviselők hozzászólását ellenzéki oldalról, az MSZP oldaláról, az SZDSZ oldaláról, sok mindent hallhatott.
(17.50)
Hallhatta például azt, hogy hogyan lehet egy bombát felfújni; Bauer Tamás felszólalása arról szólt, hogy a bomba felfújása hogyan történjen. De hallhattunk itt az ISM típusú építési technikák megoldásáról is, amelyek a költségvetés bizonyos kérdéseire nem feltétlenül koncentráltak. Éppen ezért azt gondolom, hogy egy idő után redundánssá vált a vita, ezért szükséges, hogy lezárjuk. Ezt egyébként azon felelősségünk birtokában tesszük, hogy ennek az országnak 1999-re legyen költségvetése. (Közbeszólások: Így van! - Taps a kormánypártok padsoraiban.) Aki ezt akadályozni kívánja, az talán nem emlékszik arra, hogy négy évvel ezelőtt a Fidesz-Magyar Polgári Párt hozzájárult még a Házszabálytól való eltéréshez is annak érdekében, hogy egy választási évben költségvetése lehessen az országnak.
Ugyanakkor most itt furcsa jelenetnek lehettünk tanúi, hiszen egy ellenzéki pártnak a képviselője az imént azért tiltakozott, hogy egy vitát lezárunk, mielőtt (Sic!) a képviselőcsoportja kivonult az Országgyűlésből. Nem igazán világos, nem igazán értem, hogy ez hogyan jön össze, hiszen azok, akik hozzá kívánnak szólni, esetleg még hosszú hozzászólásokat szeretnének tenni az 1999. évi költségvetés tárgyában, feltehetően nem hagynák el az Országgyűlést.
Úgyhogy én a Fidesz-Magyar Polgári Párt részéről minden tekintetben indokoltnak tartom a költségvetési vita lezárását.
A költségvetés egyébként részletesen foglalkozik a jövő év különböző fontos elemeivel, a családok helyzetének a javításával, a közbiztonság helyzetének a javításával, a vidékfejlesztés támogatásával. Ezek a kérdések központi helyen szerepelnek a költségvetésben. Az erről szóló álláspontjainkat a költségvetési vitában elmondtuk.
Elnök úr, hogyha megengedi - miután az imént megengedte Nagy Sándor úrnak is, hogy egy megjegyzést tehetett azzal kapcsolatban, ami az imént itt a Házban történt -, szeretném megjegyezni, hogy nem állja meg a helyét Nagy Sándor úrnak az az álláspontja, hogy ne lett volna példa arra, hogy egy vizsgálóbizottságnak a személyi összetételét az Országgyűlés ne szavazta volna meg. Azért nem volt példa, mert a jobb emlékezőtehetségű képviselőtársaim talán még visszaemlékeznek arra, hogy négy éven keresztül nem állhatott fel a privatizációt ellenőrző bizottság ebben a Házban, azért, mert az akkori kormánypárt, a Szocialista Párt ezt nem kívánta megszavazni.
Egyébként furcsának tartjuk, hogy a kormány kinevezési gyakorlatával kapcsolatban állít fel valaki vizsgálóbizottságot. Ez általában polgári demokráciákban nem egy szokásos eljárás, de ezt elfogadtuk, és az ezzel kapcsolatos pozitív álláspontunkat ki is fejtettük a múltkori pozitív szavazással; hiszen ezek a vizsgálóbizottságok meg vannak szavazva. Azt gondoljuk, hogy az ellenzék jogait ezzel nem kívánjuk semmilyen módon korlátozni, bár furcsának tartjuk, hogy ilyen kérdésekben vizsgálóbizottságot állítsanak fel a Magyar Országgyűlésben.
Ugyanakkor ennek a személyi összetételével - a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója részéről szeretném jelezni - mi nem értünk egyet. Hiszen az egyik bizottság elnökének olyan személyt jelölt az ellenzék Eörsi Mátyás személyében, aki érdekelt abban az ügyben, amelyet neki vizsgálnia kellene. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal felügyeletére vonatkozó bizottsággal kapcsolatban Eörsi Mátyás ellenérdekelt fél, hiszen az ÁPV Rt.-vel kötött szerződései megszűntek, és ez az új kormány tevékenysége során, annak eredményeképpen állt elő. (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.)
Hasonlóképpen problémánk van - az utolsó mondatom - Burány Sándorral, aki a másik bizottság elnöke. Ő viszont rágalmazó megjegyzéseket tett a koalíció egyik képviselőjére, per előtt áll.
Mindezekre tekintettel szeretnénk felkérni az ellenzék tisztelt képviselőit, hogy elfogadható személyeket állítsanak ezeknek a bizottságoknak az élére. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi