DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Barkóczy Képviselőtársam! Tisztelt Ház! Az ön által felvetett kérdést rendkívül fontosnak tartom, ezért külön is köszönöm önnek, hogy az ország nyilvánossága előtt beszél arról a rendezetlen helyzetről, amely a részaránytulajdon mai napig be nem fejezett földtulajdoni rendezéséből fakad. Ennek oka abból indul, hogy a földkiadó bizottságok által meghozott határozatokat a korábbi Országgyűlés nem tartotta megfelelőnek, ezért módosította az idevonatkozó törvényes előírásokat, és 1997. január 1. napjától kezdődően a földművelésügyi hivatalok a földhivatalokkal közösen jogosultak eljárni ezekben a kérdésekben. A felmérés szerint mintegy 1 millió 300 ezer rendezésre váró földrészlet sorsát kell megoldani.
Már az eddigiekből is kitűnik, hogy itt tulajdonképpen két hivatal munkájáról van szó, az egyik az FVM földművelésügyi hivatalai, a másik a földhivatal működéséből fakad. A kettőnek együtt a mezőgazdasági birtokrendezés feladatai előirányzat-csoportnál a költségvetés már 1997-ben 640 forintot biztosított, és a két intézménynek összesen 1998-ban is 640 millió forintot biztosított. Szeretném jelezni igen tisztelt képviselőtársamnak, hogy az 1999. évre esedékes költségvetés, amelynek vitája most zajlik a Házban, ugyanilyen előirányzatot tartalmaz erre.
Amint az előbb már elmondottam, a két hivatal, a két intézmény működése egymástól nem választható el, tehát a 640 millió forint a két hivatal rendelkezésére áll. Ez évben az FVM-hivatalok a részarányföld-kiadási feladatok finanszírozására 370 millió forintot, a földhivatalok durván 300 millió forintot kaptak, tehát már ez a két tétel 670 millió forintot jelent.
Tökéletesen egyetértek azonban önnel abban, hogy lehetőleg még ebben az évben meg kellett volna oldani a földrészlettulajdonok kiadásának, a részaránytulajdon rendezésének a kérdéseit, de ez nem csak anyagi kérdés - bár szeretném jelezni, hogy természetesen az anyagi kérdés is akadálya a rendezésnek -, hanem a Háznak meg kellene hoznia a részarány-földtulajdon kiadásáról szóló törvényt, amit mi már beterjesztettünk a Ház elé, amely azonban nagy valószínűség szerint ebben az évben nem kerülhet tárgyalásra, csak a következő évben. A kérdéssel kapcsolatos rendezések tehát áthúzódnak a következő évre, aminek egyrészt pénzügyi okai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), másrészt pedig törvényhozási akadályból fakadó okai vannak. Ezért kérem tudomásul venni, hogy a következő évben történhet meg ennek a lezárásra.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi