DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A rendszerváltást követően hivatalba lépő új kormányzat a piacgazdaság kiépítését hirdette meg, ilyen körülmények között természetes és szükségszerű volt, hogy a vállalkozásoknak magántulajdonosai legyenek, ebből következett az energiaszektor privatizációja is.
Nem tartozik szorosan a kérdés lényegéhez, de itt szeretném megjegyezni, hogy a magyar privatizációt mind Nyugat-Európa, mind a világ egyéb haladó országai igen jónak ítélik meg, jó példa erre az Egyesült Államokban a napokban lezajlott értekezlet, ahol a közép- és kelet-európai országok magánosítási folyamatai közül Magyarországot emelték ki, példaként állítva a többiek elé. (Bauer Tamás és Szabados Tamás tapsol.)
Az energiaszektor privatizációja során kiemelt cél volt az olyan valódi tulajdonosi érdek megjelenése, amely a költségekre érzékenyebb, ezáltal hatékonyabb termelést tud megvalósítani. Minden jelenlegi helyzet mellett is úgy véljük, hogy az energetikai társaságokba beruházó nagy európai cégek várhatóan elő fogják segíteni, hogy a magyar érdekeltségeik megállják a helyüket az átalakuló, liberalizálás előtt álló egységes európai energiapiacon.
Fel kell hívnom a képviselő asszony szíves figyelmét arra, hogy az energiaárak és a privatizáció függetlenek egymástól. Az európai mértékkel is korszerűnek mondható magyarországi árszabályozási gyakorlat tulajdonsemleges, vagyis az árak megállapítását nem befolyásolja az a kérdés, hogy a társaságok magán- vagy állami tulajdonban vannak. Tulajdonképpen magában a kérdésben sem a privatizált és nem privatizált rendszereket hasonlította össze a képviselő asszony, hanem a gáz- és a távfűtés viszonyait.
Meggyőződésünk, hogy az energiaszolgáltató rendszerek korszerűsítésével (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), az ehhez szükséges hitelrendszerek bevezetésével az árakat jelentősen mérsékelni fogjuk.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi