DR. GIDAI ERZSÉBET

Full text search

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Közismert, hogy az energiaszektor privatizációját követően jelentős mértékben megemelkedett a távhő- és a melegvíz-szolgáltatás ára a családoknál, ez Magyarországon a lakosság mintegy 20-25 százalékát érinti. Ha összehasonlítjuk, akkor például ugyanazért a melegért 30 százalékkal többet fizetnek, akik ezt a szolgáltatást veszik igénybe, mint akik gázfűtést használnak. Egy teljesen irreális árkonstrukció jött létre, amely természetesen az erőművek privatizációját követően alakult ki.
Ha összehasonlítom a különböző lakások díját, akkor megállapítható, hogy különösen a közismerten nagyon rossz minőségű panellakásokban lakók hátrányára történt ez az árváltoztatás, hiszen például egy 50 négyzetméteres panellakásban a melegvíz- és távhőszolgáltatásért több mint 10 ezer forintot fizetnek a lakók, egy 65 négyzetméteres lakás esetében 10 és 12 ezer forint között van ugyanez a díj, egy 78 négyzetméteres lakás esetében pedig 14 és 16 ezer forint között van ez a díj; márpedig ha a család egy átlagkeresettel vagy -jövedelemmel rendelkezik, akkor ennek a jövedelemnek több mint 50 százalékát kiteszi a rezsiköltség, egyszerűen fizethetetlenek ezek a rendkívül magas, irreálisan megállapított hő- és melegvíz-szolgáltatási díjak.
A távhőszolgáltató üzemek, például a Főtáv Rt. arra hivatkozik, hogy neki is drágán adják a szolgáltatást, a fogyasztói árnál is drágábban kapja a gázt, ezért természetes, hogy továbbhárítja a fogyasztóra ezeket a költségnövelő terheket. Itt különösen azok a hőközpontos házak járnak rosszul, ahogy egy összekapcsolt rendszerű hőközpont van, ahol a szolgáltató még a bérleti díjat sem fizeti, de a karbantartási díjat, ami a költséggazdálkodással függ össze, áthárítja a fogyasztóra, ott tehát még plusz 8-10 százalékkal magasabb díjat kell fizetni.
Ezért a kérdésem az, hogy valójában az egész energiaprivatizációnk célrendszeréhez tartozott-e ez, és miért a fogyasztónak kell elviselnie azokat a terheket, amelyek az energiaprivatizációt követték.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi