DR. DORNBACH ALAJOS

Full text search

DR. DORNBACH ALAJOS
DR. DORNBACH ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Buda Környéki Bíróság megkereste az Országgyűlést állásfoglalás végett Horváth Béla országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Harmath Béla érdi polgármester rágalmazás vétsége elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett. A feljelentés szerint Horváth Béla volt országgyűlési képviselő - mármint a feljelentés szerint volt országgyűlési képviselő - 1994. április 9-én, Érden azt állította a polgármester úrról, hogy megtiltotta a lottóhúzás érdi lebonyolítását, és kitiltotta a Szerencsejáték Rt.-t Érdről.
A bíróság ezzel a megkereséssel egy ízben már, az előző ciklusban a parlament mentelmi bizottságához fordult. A tárgyalások során a jogállási törvénynek a felelősségmentességre és a sérthetetlenségi szabályokra vonatkozó rendelkezéseinek értelmezésére tett kísérletet a bizottság. Akkor a bizottság az ügy elbírálását a bíróságra bízta, mivel nem látta indokoltnak, hogy az Országgyűlés foglalkozzon az üggyel.
Tekintettel arra, hogy az ügy az előző országgyűlési ciklus időtartama alatt nem zárult le, a bíróság Horváth Béla országgyűlési képviselővé történt megválasztására, tehát új mandátumára, illetve mentelmi jogára figyelemmel 1998. október 19-én ismét az Országgyűléshez fordult.
A bizottság tárgyalta az ügyet, meghallgatta a képviselő urat, s tisztázódott, hogy ezt a kijelentést még az 1990-94 közötti országgyűlési ciklus időtartama alatt, képviselői minőségben tette, mégpedig azért, mert a polgármester visszamondta az érdi lottóhúzás bonyolítását. (Derültség az MSZP soraiban.)
A mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni abban a kérdésben, hogy a cselekmény büntetőjogilag miként értékelhető, a rendelkezésre álló adatok alapján azt azonban megállapította, hogy a feljelentés zaklató jellegű, ezért azt indítványozza az Országgyűlésnek, hogy a képviselő úr mentelmi jogát ne függessze fel.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi