BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Az előző kétpercesben elkövettem azt a hibát, hogy a dolog eljárási részéről beszéltem, most a tartalmi részére is rátérnék.
Azt gondolom, a Magyar Nemzeti Bank pozícióját a magyar gazdasági életben és a magyar alkotmányos rendben a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény rögzíti, és ez a törvény azt is rögzíti, hogy ki és miképpen ellenőrzi a jegybank tevékenységét és gazdálkodását, rögzíti azt, hogy működik az Országgyűlés által választott, illetve a kormány által delegált képviselőkből álló felügyelőbizottság, amelynek a feladata a jegybank ellenőrzése, emellett létezik az auditor és a bank belső ellenőrzése. Ezen ellenőrző testületek működése az elmúlt öt évben minden kívánalomnak megfelelt, ezért a számvevőszéki ellenőrzés kezdeményezése megítélésem szerint nem indokolható, különösen nem indokolható akkor, amikor a kormány éppen a legutóbbi ülésén döntött arról, hogy tovább kell erősíteni a jegybank függetlenségét, összhangban az európai uniós követelményekkel.
Egy ilyen helyzetben azt felvetni, hogy az eddigiektől eltérően a Számvevőszék is ellenőrizze a jegybankot, bizony abba a kampányba illik bele, amely a jegybank függetlenségét akarja megkérdőjelezni. Eddig a Fidesz nem tett ilyenforma nyilatkozatot, sajnálnám, ha a Fidesz is csatlakozna azokhoz, akik részéről ilyen törekvést lehetett az elmúlt hónapokban tapasztalni. Én egyébként társadalmi igényt erre nem látok, csak egyes politikai erők ilyen igénye az, amit a nyilvánosságban tapasztalni lehet. Nem tudom, Körömi képviselő úr miféle társadalmi igénynek kíván ezzel a javaslattal megfelelni.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi