GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azért kértem szót, mert talán abból a viccből indulhatnék ki, hogy az újszülött számára minden vicc új.
(14.30)
De ha valaki végignézi, és veszi magának a fáradságot, hogy az elmúlt évek történéseiből megvizsgálja: a jegybank évről évre a monetáris politikájának a céljairól, terveiről összefoglaló anyagot bocsát a parlament rendelkezésére, a gazdálkodásáról évente beszámol, a gazdasági bizottság üléseire a jegybank elnöke jellemzően nem helyettest küld maga helyett, hanem személyesen minden évben megtiszteli a bizottságot, és magával hozza a helyetteseit, a szakértőit. Minden parlamenti képviselőnek lehetősége van kérdéseket feltenni, és konstruktív, érdemi vitát folytatni a jegybank tevékenységéről.
Amiért szót kértem, valójában előttem elmondta Wiener György képviselőtársam. A nemzetközi konferenciákon egyre keményebben fogalmazzák meg azt a szándékot, hogy Magyarországon a jegybank függetlensége mennyiben áll meg, és a továbbiakban milyen lépéseket kívánunk tenni, hogy ez a függetlenség közelítsen az Európában elfogadott gyakorlathoz. Azt hiszem, hogy igazán ebbe az irányba kellene elmozdulni. Amikor arról beszélünk, hogy az ÁSZ vizsgálja meg, akkor tessék belegondolni - csak egy apró példa -: a nullás kamatozású kölcsön kapcsán, amelyről azt állítom, hogy e Ház falai között nagyon sok képviselő a mai napig nem érti, hogy miről volt szó, amikor a bizottság kérte, a jegybank azonnal terjedelmes anyagot bocsátott a képviselők rendelkezésére, hogy tanulmányozhassák és megnézhessék; tehát azt hiszem, a jegybank részéről az együttműködési szándék megvan. Nekünk is meg kell keresni, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi