KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Bauer képviselő úr gondolatmenetét szeretném folytatni, és abból kiindulni, hogy mit tekinthetünk tartaléknak. Megítélésem szerint az államháztartási törvény e tekintetben tisztességes eligazodást biztosít, tehát az előre ma még nem látható kiadások fedezetére szolgál a központi tartalék. Mint az látható, ez a zárolt összeg nem tekinthető ilyennek, csak abban az esetben, ha a kormánynak az a szándéka, hogy nem az eredeti célokra akarja fordítani ezt az elkülönített zárolt összeget. Mert ha egyébként arra akarja fordítani, akkor nem lehet azt mondani, hogy ez tartalék - akkor ez egy zárolt összeg.
Ez azért nagyon lényeges, mert akkor ennek a kezelési módja is más kell hogy legyen, mint egyébként, ha tartalékként viselkedne. Mi azt javasoltuk Veres képviselőtársammal - abból kiindulva, hogy ez egy zárolt összeg -, hogy akkor, amikor bekövetkezik az első félév, és a kormány már látja, hogy milyenek a gazdasági folyamatok, akkor csináljon egy kasszát, és akkor két kimenetele lehet a dolognak. Vagy azt mondja a kormány, hogy az eredeti célokra ez a zárolt összeg felhasználható - semmi másra, csak az eredeti célokra. Ha pedig úgy ítéli meg a kormány, hogy kedvezőtlenebbek a gazdasági folyamatok, mint ahogy azt év elején prognosztizálta vagy most év végén prognosztizálta, akkor nyújtson be egy pótköltségvetést, és pótköltségvetés keretén belül rendezze el a zárolt összegek jövőbeni sorsát.
Ha más célokra akarja felhasználni, akkor itt a Házban mondja meg, hogy milyen célokra szeretné felhasználni, vagy éppen nem akarja felhasználni, de semmiképpen egy olyan előre kitöltött biankó csekket nem célszerű biztosítani a kormánynak, ami az eredeti céloktól más felhasználási lehetőséget biztosít a zárolt összegnek.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi