KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Baja Ferenc képviselőtársam megszólalásához kívánok kapcsolódni. A bizottsági vitában egyértelművé vált számomra, hogy a kormányzó pártok képviselői - legalábbis a költségvetési bizottságban ülő képviselői - nem kívánják az átláthatóságot biztosítani a megszűnő Környezetvédelmi Alap, illetve Útalap vagy a Vízügyi Alap jogutódja esetében.
Most, szabályozás nélkül, a Környezetvédelmi Alap esetében egy sor szól a jövő évi költségvetésben arról, amiről korábban törvény rendelkezett. A korábbi időszakban itt sok problémát felvetettek az alap működésével kapcsolatban. Úgy gondolom, mégis törvényi feltételekkel volt biztosítva az átláthatóság és a nyilvánosság e tekintetben.
Nos, érzékelve azt, hogyan viszonyulnak a kormánypárti képviselők az átláthatóság biztosításához, nevezetesen, hogy nagyon nem támogatják Baja képviselőtársamnak ezen szándékát, én úgy ítéltem meg, hogy leszűkítem akkor ezt a Baja Ferenc által átfogóan szabályozni kívánt kérdéskört, és csak azt kérem módosító indítványommal a kormánypártok képviselőitől, hogy legalább a döntések nyilvánosságát támogassák. S éppen azért, amit Baja Ferenc húsz bekezdésben kívánt szabályozni, azt javasoltam a bizottsági vitában is, hogy ebből legalább hármat, a (15)-öst, a (16)-ost, a (17)-est emeljük át bizottsági módosító indítványba. Meg kell mondjam, a bizottsági vitában ehhez nem sikerült többséget szerezni. Most azért még reménykedem abban, hogy legalább a nyilvánosságot fogják tudni biztosítani e tekintetben.
Miről is szól a módosító indítványom? Azt szeretném elérni, hogy a minisztérium a miniszternek a döntését, annak indokolását legalább tegye közzé, tegye lehetővé, hogy a pályázók és az érdekeltek megismerhessék a döntést és annak indokolását, továbbá a döntést a pályázó teljesen világosan megismerhesse, adott esetben a minisztérium hivatalos lapjában, vagy ezen túlmenően két országos napilapban.
Úgy gondolom, ha ez teljesül, akkor a nyilvánosság egy szelete biztosítható lesz. De az az érzésem, ez még kevés ahhoz, hogy teljes nyilvánosságot tudjunk adni az előirányzattal kapcsolatos döntéseknek. Azt is gondolom - és erről is szól a módosító javaslatom -, hogy a pályázatok elbírálásáról a döntéshozónak egy emlékeztetőt kell készítenie.
Ez az emlékeztetőkészítés nem újszerű, hiszen a privatizációs törvény is szól egyfajta emlékeztetőről. Tehát a privatizációs döntéseknek az elemét meg kell őrizni írásban, és ehhez bárki hozzáférhet. Úgy gondolom, ennek az emlékeztetőnek, amelyet a célelőirányzatok felhasználásával kapcsolatos döntéseknek kell tartalmaznia, ki kell térnie arra, hogy mi volt a támogatással elérni kívánt cél. Össze kellene foglalnia röviden az értékelhető pályázatokat. A támogatott pályázatok elfogadásának indokait kellene rögzítenie. A támogatási forma és mérték meghatározásának szempontjait és azoknak az indokolását szükséges lenne rögzíteni az emlékeztetőben. A kikötött biztosítékok megfelelőségének, értékelésének szempontjait szükséges rögzíteni. Egyéb, a döntéshozó által fontosnak vélt körülményeket is rögzíteni kellene; és a törvénynek kellene kimondania azt, hogy az emlékeztetőt bárki megtekintheti.
Ezt teljes mértékben tartalmazza egyébként Baja Ferenc képviselőtársam módosító indítványa, de én arra gondoltam, ha leszűkítem egy szeletére az ő módosító indítványát, akkor talán nagyobb támogatást remélhetek. Kérem tehát a kormánypárti képviselőtársakat, mérlegeljék mindazt, amit Baja képviselőtársam az alapok átláthatóságával, nyilvánosságával kapcsolatban mondott, és elsősorban az ő módosító javaslatát támogassák. De ha ezt nem tudják megtenni, akkor legalább a leszűkített módosító javaslatot támogassák.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi