KÖRÖMI ATTILA

Full text search

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA (Fidesz): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A számvevőszéki bizottság tagjaként egyetlenegy kérdéssel szeretnék foglalkozni, ami a bizottság 1998. december 2-ai ülésén került elő, ez pedig az 1999. évi költségvetésről szóló T/325. számú törvényjavaslathoz készült kiegészítő ajánlás az 58/2. szám alatt.
Ez az ajánlás a költségvetési bizottság javaslatára a törvényjavaslat 70. §-a felvezető szövegének módosítását javasolja, és az új 70. § (1) bekezdése a következőképpen szólna: "Az Állami Számvevőszékről szóló, módosított, 1989. évi XXXVIII. törvény 13. §-a (14) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép" - és ez az a szövegrész, amelyről ki kellett alakítani a számvevőszéki bizottságnak az álláspontját, és nyilván a magunk álláspontját is. Tehát a szöveg a következőképpen szól: "Az Állami Számvevőszék évente ellenőrzi a központi költségvetési törvényjavaslatot, a zárszámadást, a Magyar Nemzeti Bank államháztartással való hitelkapcsolatait és a bank gazdálkodását."
Az, hogy a Számvevőszék ellenőrzi a költségvetési törvényjavaslatot és a zárszámadást, ez nem új dolog, ez eddig is így volt. Tulajdonképpen a költségvetési kapcsolatokat is ellenőrizte, minden költségvetési jellegű kapcsolatot, viszont "a Nemzeti Bank államháztartással való hitelkapcsolatait és a bank gazdálkodását" szövegrész új ebben a módosító indítványban, ez az új elem.
A bizottság nem túl hosszú vitát folytatott erről a kérdésről, majd nagy többséggel elfogadta és támogatja a költségvetési bizottság ez irányú kezdeményezését. Ismerjük az ellenzék érveit, most is elhangzott néhány ezek közül, nevezetesen arra vonatkozóan, hogy nem illik a költségvetési törvényben számos egyéb törvényt módosítani, illetve megváltoztatni, és ez a formai ok volt az, ami az ellenzék bizottsági ülésen részt vevő képviselőjétől is elhangzott.
(14.10)
Mi pontosan tudjuk, hogy ez egyféle gyakorlat volt a Házban, és abban is biztosak vagyunk, hogy ez a gyakorlat vissza fog szorulni a jövőben. Azonban, ha valaki tanulmányozza a bizottság jegyzőkönyvét, és végigolvassa Nyikos László alelnök úr álláspontját erről a kérdésről, akkor meg fogja látni, hogy miért nem került eddig a Számvevőszékről szóló törvény e szakasza módosításra, és azt is ki tudja olvasni Nyikos alelnök úr szavaiból, hogy miért vált ez mindenképpen indokolttá.
A Pénzügyminisztérium támogatta ezt a javaslatot, Nyikos alelnök úr az Állami Számvevőszék elnökével, Kovács Árpáddal folytatott egyeztetés alapján nyilatkozott, hogy támogatják ezt a törvénymódosítást. Nem szeretnék az alelnök úr viszonylag hosszabb beszédéből kiragadott mondatokat idézni, nem lenne szerintem helyes. Azt sem szeretném, ha ez a hosszabb vélemény az alelnök úr szájából itt fölolvasásra kerülne, mert ez sem lenne helyes. Viszont helyesnek tartanám, ha az Országgyűlés ellenzéki és kormánypárti képviselői is vennék a fáradságot és elolvasnák Nyikos alelnök úr véleményét erről a kérdésről. Meg fogják benne találni azokat a nagyon komoly és súlyos érveket, amelyek alátámasztják azt, hogy ez a törvénymódosítás vagy törvényjavaslat módosítása bekövetkezzék.
Néhány mondatot azonban mégiscsak fölolvasnék belőle, amelyek semmiképpen sem az érvelésnek a legkeményebb szakaszából valók, pusztán egy nagyon fontos álláspontot tükröznek, ami a Számvevőszék álláspontja: "A Számvevőszék támogatja ezt a módosítást, tudomásul veszi és felkészül arra, hogy ezt a feladatot végrehajtsa, noha ez egy újabb feladat, hiszen az elmúlt évtizedben ilyen széles spektrumban nem vizsgálhattuk a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét. Nem lenne jó, ha bárki azt hinné, hogy az Állami Számvevőszéknek valamiféle túlterjeszkedéséről van szó vagy hatáskör-zsákmányolási törekvés vezetné az Állami Számvevőszéket akkor, amikor ezt a javaslatot támogatják. Az is kétségtelen, hogy sokféle ellenőrzés létezik a Magyar Nemzeti Bank tevékenységével kapcsolatban, a belső ellenőrzéstől a jegybanki igazgatótanácson át a felügyelőbizottságig és a külső auditorig, azonban ezek egyike sem jelent olyan mértékű függetlenséget, mint amilyet az Állami Számvevőszék ellenőrzése jelenthetne."
Ezek voltak a hozzászólásnak azok a pontjai, amelyek nem érintették konkrétan ezen javaslat támogatásának az indokoltságát. Azok is benne vannak, azt most nem fogom idecitálni, viszont világossá tették a Számvevőszék álláspontját. Azért tartjuk nagyon fontosnak és támogatandónak ezt a javaslatot, mert amennyiben a parlament ezt elfogadja, akkor ezzel megoldható lenne, hogy a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése körül indokkal, indok nélkül fel-fellángoló vita megnyugtatóan rendeződjék. Azt gondolom, hogy a pártatlan ellenőrzés közös érdeke mind az ellenzéki, mind pedig a kormánypárti képviselőknek és képviselőcsoportoknak, és azt gondolom, felelős parlamenti képviselő - amennyiben az Állami Számvevőszék is indokoltnak és helyesnek tartaná, hogy ezt a hatáskört és feladatkört megkapja - ezek után nem vonhatja meg a támogatást ettől a módosító javaslattól.
Ez annál is inkább furcsa lenne, hiszen nem arról szól ez a javaslat, hogy mennyi pénzt és hova költsön a parlament, hanem ellenőrzésről szól, ami nyilvánvalóan az állampolgárok érdeke is, hogy világosan lássanak abban a kérdésben, hogy miért is van vita folyamatosan, hol csöndesebben, hol hangosabban a Nemzeti Bank ellenőrzése körül. Ezért azt gondolom, hogy ez lenne az a megfelelő keret, amely véget vethetne ennek a diskurzusnak és megfelelő helyre kerülne megfelelő hatáskörrel és megfelelő keretek között a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése olyan tekintetben, amilyen tekintetben a költségvetéssel kapcsolatban van.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi