KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN (SZDSZ): Én is ezt a kérdéskört szeretném esetleg egy kicsit más gondolat mentén megvilágítani, és a hangsúlyt az önkormányzatok kérdésére tenni. Azt gondolom, hogy az nem véletlen a költségvetési törvénykezés elmúlt nyolcéves gyakorlatában, hogy a Ház döntött bizonyos területek, bizonyos fejezetek finanszírozásáról, és voltak fejezetek, amelyek fölött a kormány kompetenciája megmaradt, és a fejezeten belüli átcsoportosítás, tartalékolás megmaradt mint lehetőség, és vannak fejezetek, alrendszerek, amelyek függetlenek a kormányzati munkától. Ezekről, az ezek közötti arányokról és a finanszírozás mértékéről mindig is a Ház döntött.
Szeretném kiemelni, hogy bár az önkormányzatok általában nem önálló fejezetként jelennek meg a költségvetésben vagy nem önálló alrendszerként, de az teljesen nyilvánvaló, hogy mind politikai értelemben, mind pedig finanszírozási vonatkozásban teljesen független alrendszerek, tehát nem függhetnek a kormányzat döntésétől. A parlament szintjén dől el a finanszírozásuk, ezért az önkormányzatok vonatkozásában a parlamentnek kell dönteni. A parlament kétféle döntést hozhat. Hozhatja azt a döntést, hogy az itteni finanszírozás, az eredetileg beállított finanszírozás szerint kell az önkormányzatokat a költségvetésen keresztül támogatni.
(12.40)
Hozhatja azt a döntést, hogy éppen a gazdasági folyamatok veszélyessége miatt bizonyos összeget visszatart, és ezt az összeget csak bizonyos, adott törvényben rögzített kondíciók esetén adja oda. De önmaga nem diszponálhat fölötte, nem változtathatja meg az arányait, nem dönthet még az odaadásról sem, csak az odaadás feltételeinek a teljesüléséről. Ezért teljes mértékben egyetértek azzal, hogy bár önállóan - még egyszer mondom - nem jelenik meg a önkormányzatok külön kigyűjtött támogatása, azért azt fogadjuk el, hogy az önkormányzatok politikai és költségvetési értelemben is a kormányzattól független társadalmi, politikai alrendszerek, amelyeknek a finanszírozásáról a parlament kell hogy döntsön.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi