KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha megengedik, az elmúlt fél órához egymondatos megjegyzést tennék. Ha a törvényjavaslatban a kormány szándékai szó szerint megfogalmazódnak, akkor az ilyen jellegű viták elkerülhetők. Tehát amikor az államtitkár úr azt mondja, hogy a kormánynak nincs szándéka ezen elkülönített tartalékolt összegeket más célra fordítani, mint az eredeti előirányzat szerint történt volna, akkor ezt bele kell írni a szabályozásba, és akkor megspóroltunk volna egy félórás vitát az előzőekben.
Én a törvényjavaslat 62. §-ában megfogalmazottakhoz szeretnék néhány gondolatot elmondani. E paragrafus azt szabályozza, hogy a leghátrányosabb helyzetű megyék felzárkóztatása érdekében milyen támogatásokat kíván a kormány megvalósítani, illetve, hogy ezen támogatásokat a különböző fejezeti kezelési előirányzatokból történő átcsoportosítással kívánja megvalósítani.
Ezzel a szabályozással kapcsolatban nekem két alapvető problémám van. Az egyik nagy probléma az, hogy nincs utalás arra vonatkozóan, hogy ez az átcsoportosítás milyen nagyságrendű. Tehát azok a felhasználók, a területfejlesztési tanácsok, amelyek gazdái lesznek ezen forrásoknak, nem tudnak tervezni, nem tudnak előre gondolkodni, mert nincs meghatározva a törvényjavaslatban, hogy mekkora lesz ez az összeg, amellyel a következő évben gazdálkodhatnak.
A másik nagy probléma, és ezt az elmúlt évek tapasztalatai igazolják, hogy az sincs szabályozva, hogy a minisztériumoknak és a területfejlesztési tanácsoknak meddig kell megállapodniuk a különböző pénzeszközök felhasználásáról. Az elmúlt években ez úgy történt, hogy a megállapodás megkötése elhúzódott akár az év közepéig is vagy az év második feléig, és ebből az következett, hogy a területfejlesztési tanácsok csak rendkívül nagy késéssel tudták ezeket a programokat meghirdetni, a pályázatokat kiírni. Így előfordulhatott az, mint ami Borsod megyében is sajnos megtörtént, hogy a szerződéskötésekre már esetleg az év utolsó napjaiban vagy a következő év elején kerülhetett csak sor.
Tehát én azt szeretném kérni a kormánypárti képviselőtársaimtól, hogy mindenképpen támogassák azt a módosító indítványomat, amely arra vonatkozott, hogy ezeket a megállapodásokat a tanácsok, illetve a minisztériumok között meddig kell megkötni. Ugyanis ez teremti meg a feltételeit annak, hogy ezek a pályázatok időben kiírásra kerülhessenek, illetve azt, hogy a területfejlesztési tanácsok időben meghirdethessék ezeket a programokat.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)
(13.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi