BALCZÓ ZOLTÁN

Full text search

BALCZÓ ZOLTÁN
BALCZÓ ZOLTÁN (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kiss Andor képviselőtársam november 24-én az azonnali kérdések és válaszok órájában kérdést tett fel a gazdasági miniszternek "Természeti katasztrófa vagy technológiai hiba okozta a zalai gázkitörést?” címmel. Hozzászólásában megkérdőjelezte a kitermelés gazdaságosságát, és szükségesnek tartotta annak vizsgálatát, hogy a balesetben vajon szerepet játszott-e technológiai hiba, esetleg fegyelmezetlenség abban a gázkitörésben, amelynek következtében a lakosság kitelepítésére is sor került.
Az illetékes minisztériumok képviselőinek távollétében a válaszadó Varga Mihály pénzügyminisztériumi államtitkár úr a rendelkezésre álló adatok alapján a kitermelést gazdaságosnak minősítette, és jelezte, hogy a baleset körülményeiről a Magyar Bányászati Hivatal fog részletes elemezést készíteni.
Így talán felmerülhet a kérdés, hogy három héttel a föltett kérdés után vajon miért foglalkozunk újra ezzel az üggyel. Nem az ügy ébren tartásának valami politikai szándéka vezet - amire itt az elmúlt hónapban személyi kérdésekben bőven volt példa -, hanem a közelmúltban napvilágra került újabb adatok és tények késztetnek arra, hogy újból foglalkozzunk az üggyel.
A nagylengyeli olajmezőn a Mol Rt. tulajdonában lévő két újabb kútnál fordult elő súlyos rendellenesség; mindkét kút ugyanezzel a gázbesajtolásos, szén-dioxidos technológiával működik. Amint ismeretes, ez az a speciális eljárás, amely lehetővé teszi, hogy a hagyományos módon már felszínre nem hozható olajkészletet ki lehessen termelni: az eljárás során kijelölt olajkutakba szén-dioxidot préselnek, és így a párhuzamos kutakban a gáz segítségével az olaj kinyomható, majd ezt követően újból gáz jelentkezik, később pedig a víz jelenik meg. Ezek az úgynevezett termelésimód-váltások jelentik az eljárás kritikus szakaszait. Az említett két rendellenesség során az egyik kútfej cementgyűrűjén át szivárgást is észleltek, de szerencsére a négy héttel ezelőtti gázkitörésnél alkalmazott szerkezettel sikerült a veszélyhelyzet kialakulását megelőzni.
Az eset azért ad aggodalomra okot, mert azt a kérdést veti fel, hogy vajon e veszélyhelyzet kialakulásához egyáltalán szükség van-e technológiai fegyelemsértésre, vagy esetleg a berendezések elavultságából, netán magából a technológiából származik az ok.
A másik új információ a kitermelés gazdaságosságára vonatkozik. A híradások szerint a jelenlegi kitermelési ütemben az eredetileg tervezettnél jóval kevesebb olajat sikerült felszínre hozni. Nyilvánvalóan ez a tény megváltoztatja a gazdaságosságra vonatkozó előzetes számításokat.
Az elmondottak ismeretében megítélésünk szerint záros határidőn belül tisztázandó kérdések az alábbiak:
A nemzetgazdaság szempontjából szükséges, hagyományos eszközökkel már felszínre nem hozható olajkészlet az említett technológiával - figyelembe véve az új adatokat -, minden körülményt mérlegelve, gazdaságosan kitermelhető-e? A lakosságra és a környezetre is veszélyes gázkitörés az alkalmazott technológiával, a szükséges biztonsággal elkerülhető-e? S végül a fenti kérdések eldöntésére meddig és milyen mértékben hivatott a Mol Rt. vezetése, teljes egészében-e, vagy megjelenik az adott kérdésben a kormányzat közvetlen felelőssége is?
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi