DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Én magam is részt vettem a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének múlt heti kongresszusán, és én nem tapasztaltam azt a hangulatot, amelyet ön most itt felvázolt a Ház előtt. Szeretném elmondani azt is önnek, hogy az ön állításával szemben a közszolgálatban működik az érdekegyeztetés. Azt el tudom fogadni, az igaz, hogy nem úgy működik, ahogy önök gondolják vagy önök gondolták - de az érdekegyeztetés működik.
Ezen a kongresszuson a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnökével megállapodtam a további menetrendben, amikor is az érdekegyeztetés további szakaszait rögzítettük.
A béremeléssel, illetve a közszolgálattal kapcsolatban szeretném tájékoztatni a tisztelt frakcióvezető-helyettes urat, hogy a kormány - a programjának megfelelően - az egységes és hatékony közszolgálat megteremtését stratégiai feladatának tekinti. Három héttel ezelőtt döntött a kormány egy hét tárcára kiterjedő koordinációs bizottság létrehozásáról, amely az egységes és hatékonyabb közszolgálati szabályokat, az erre vonatkozó javaslatokat készíti elő és terjeszti a kormány elé. Szeretném arról is tájékoztatni, hogy ez a tárcaközi bizottság ma reggel tartotta első ülését, és megállapodott az ütemtervről, illetőleg a feladatokról.
Ami pedig a köztisztviselőkre vonatkozó 1999. évi szabályokat érinti, engedje meg, hogy elmondjam: a köztisztviselők átlagkeresete a központi intézményeknél maximum 4,8 százalékkal, az önkormányzatoknál 9,5 százalékkal nőhet. Ennek forrása a központi intézményeknél szinte kizárólag a létszámcsökkentés. Figyelembe kell venni azt is, hogy az illetményalap emelése kihatással van az önkormányzatok, illetőleg a szolgálati viszonyban állók bérhelyzetének alakulására is, s a költségvetés teherbíró képessége nem ad lehetőséget arra, hogy ezeken a területeken egyszerre kerüljön sor az illetményalap megemelésére.
A jelenlegi helyzetben olyan megoldásokat célszerű tehát követni, amelyek az illetményalap emelése nélkül is lehetőséget biztosíthatnak a köztisztviselők jövedelmi pozícióinak erősítésére. Így például a kormány javaslatot tett a személyi illetményben részesíthető köztisztviselők körének bővítésére, valamint az alapilletmény 40 százalékos megemelésének lehetőségére, a végzett munka minőségétől függően.
Emellett szeretném önt arról is tájékoztatni, hogy a Hszt. személyi hatálya alá tartozók vonatkozásában 1999. évben átlagosan 18,2 százalékos jövedelemnövelésre kerül sor.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi