VÁRHEGYI ATTILA

Full text search

VÁRHEGYI ATTILA
VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Pető Iván Képviselő Úr! Az ön minősítéseinek - amelyek vélt, de inkább saját gondolatként elhangzottak más gondolatai és nyilatkozatai alapján (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Jaj, jaj, jaj!) - stílusával, ténybéli hiányosságaival nem igazán kívánok foglalkozni (Közbeszólások az SZDSZ soraiból), hiszen nagyon sajnálom azt, hogy ebben a Házban nem a tényszerűség a mérce (Zaj az ellenzéki pártok padsoraiban.), hanem az a mérce, hogy ki mit gondol más nyilatkozatairól, ki mit gondol más nyilatkozatai kapcsán, és ki mit mulasztott el az elmúlt négy vagy akár több esztendőben.
Azt hiszem, évtizedes örökségünket a sajtóban senki nem vitathatja, hogy azok a mai problémák, amelyek a kormányzatot terhelik, s amelyek megoldásra várnak nagyon sok száz ember, sok ezer ember részéről, az elmúlt évtizedek örökségeként maradtak ránk. A kilencvenes évek első felében a nyolcvanas évek végi struktúrákat tükröző tulajdoni viszonyok alakultak ki - gondoljunk csak például a megyei pártlapok átalakulására magántulajdonná! (Dr. Kövér László: Kilopására!) -, és olyan óriási tulajdoni átrendeződés volt, amit egyetlen kormány sem volt képes kontrollálni, ugyanakkor tisztában volt azzal - mert tisztában kellett lennie -, hogy ennek még súlyos következményei lehetnek a magyar sajtóra nézve.
Nem számolt ugyanakkor az elektronikus médiában azzal az átalakulással, amelynek eredményeként több százan állnak a pénztáraknál belsősök és külsősök például a Magyar Televízióban, hogy fizetést kapjanak, hónapok óta várnak az elmaradt járandóságaikra. (Közbeszólások az SZDSZ padsoraiban.) Azt is tudnunk kell, hogy ezek a problémák nem hetek alatt alakultak ki, hanem évek során gyülemlettek fel azok a problémák, amelyekről az elmúlt négy esztendőben egész egyszerűen nem vettek tudomást.
Ami mostanság történik, az pedig nem más, mint a sajtó tulajdoni viszonyainak újbóli átalakulása. Átalakulása, és nem átalakítása, hiszen valószínűleg éppen ezért kezdeményezte többek között Pető Iván képviselő úr is - a mostani mondandójával szemben -, hogy a médiatörvény tapasztalatai kerüljenek áttekintésre, és ezt követően történjen meg az, aminek meg kell történnie: a szabályok pontosítása.
A kormány több vonatkozásban is igyekszik az eddigi problémák megoldására. Csak néhányat hadd soroljak fel:
Az egyik - amely szintén itt maradt örökség - a Postabank sajtóportfoliójának rendezése (Horn Gábor: Áthelyezése!), hogy legyőzhető legyen az a mérhetetlenül felgyülemlett adósság, amelyről jól tudjuk, hogy mi alapján alakult ki.
A második: hogy az egyensúlyi viszonyok megteremtődjenek, valóban megteremtődjenek a magyar sajtóban, és a sajtó alatt nemcsak a napilapokat kell érteni, hanem például az időszaki kiadványokat is.
A harmadik - amelyről már tettem említést - a rádió és a tévé, az elektronikus média problémáinak megoldása.
A negyedik nem elhanyagolható probléma éppen egy-egy szerződés kapcsán lát manapság napvilágot - vagy lát kevésbé napvilágot, hiszen arról elfelejtenek szólni -, az EU-harmonizációval összhangban lévő médiatörvény és a médiához kapcsolódó szerződések.
Nem tesz mást tehát a kormány, mint teljesíti a kötelességét: az örökölt problémákat a törvény betűje szerint próbálja megoldani. És ennek a várakozásnak, igen tisztelt Országgyűlés, tisztelt képviselő úr, meg is fog felelni mind a működtetésben, mind a jogi szabályozásban, mind pedig az alkotmányos rend megteremtésében.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi