DR. SZABÓ JÁNOS

Full text search

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A biztonság- és védelempolitikai alapelvek 1993. évi elfogadása óta eltelt öt évben Magyarország külső biztonsági helyzetében meghatározó jelentőségű változás következett be. Az 1993-ban még csak igényként és vágyként megfogalmazott integráció mára kézzelfogható valósággá vált. Magyarország néhány hónapon belül a NATO teljes jogú tagja lesz, miközben csatlakozási tárgyalásokat folytat az Európai Unióval is. Kijelenthetjük, hogy hazánk immár intézményesen is az euro-atlanti térség demokratikus, fejlett és stabil országai közösségének tagjává vált. Mindezek szükségessé tették a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikai alapelveinek újrafogalmazását.
A határozat alapfilozófiája a biztonság korszerű, átfogó értelmezése, a nemzeti érdekek és a szövetségesi értékek és kötelezettségek integrált megközelítésére épül. Számol azzal, hogy Magyarország biztonságára elsősorban az euro-atlanti régió biztonságának alakulása és térségünk folyamatai gyakorolnak hatást, de nem függetlenítheti magát a globális veszélyforrásoktól sem. Megerősíti, hogy biztonság- és védelempolitikai céljainkat az alkotmánnyal összhangban, a nemzetközi jog normáinak megfelelően kívánjuk elérni.
A Magyar Köztársaság biztonságát két alapvető pillérre, egyfelől nemzeti önerejére, másfelől az euro-atlanti integrációra és a nemzetközi együttműködésre építi. A polgárok népszavazásban is megerősített akaratának megfelelően biztonságunkat tartósan az euro-atlanti országok demokratikus közösségének tagjaként kívánjuk megvalósítani. Ugyanakkor az ország biztonsága szempontjából továbbra is kiemelt szerep hárul a nemzet önerejére, az ország és az észak-atlanti szövetség védelmi igényeit tudatosan elfogadott társadalom támogatására. Az alapelvek rögzítik, hogy az euro-atlanti integrációval Magyarországnak nemcsak a biztonsága, de a felelőssége is megnövekszik. Biztonságunk nem elválasztható szövetségeseink biztonságától, mint ahogy szövetségeseink biztonságának is fontos építőköve Magyarország biztonsága. Szövetségesi elkötelezettsége mellett, sőt, nem utolsó sorban éppen abból következően Magyarország továbbra is kezdeményező szerepet kíván játszani térségünk stabilitásának erősítésében.
A biztonság- és védelempolitikai alapelvekben foglalt célkitűzések megvalósításának kiemelt fontosságú eszköze az ország külpolitikája és védelempolitikája. A magyar külpolitika az euro-atlanti integráció mellett a szomszédsági politikát és a határon túli magyar közösségek boldogulását állítja figyelme középpontjába. Magyarország érdekelt abban, hogy szomszédai a tagsági kritériumok teljesítése révén maguk is mielőbb az euro-atlanti szervezetek tajgaivá váljanak. Térségünk valamennyi országával a jószomszédi kapcsolatok ápolására, regionális és szubregionális együttműködés erősítésére törekszünk. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk a határainkon túl élő magyarság helyzetére, érdekeinek a nemzetközi jog normáival összhangban álló érvényesülésére.
A magyar védelempolitika a szövetség, az együttműködés, a visszatartás és a védelem egységén és egymásra épülésén alapul. A Magyar Köztársaságnak biztonságpolitikája eszközeként továbbra is szüksége van a meghatározó védelmet jelentő, és a szövetség közös biztonságával is hozzájáruló fegyveres erőre. Magyarország a honvédelmet az állampolgárok közös felelősségvállalásán alapuló, nemzeti ügynek tekinti, melynek megvalósításában azonosul a szövetség kollektív biztonságának és védelmének elveivel.
(20.10)
Tisztelt Országgyűlés! A kormány az alapelvekről szóló határozat kidolgozása során azt a célt tűzte maga elé, hogy a határozat hosszabb távra, 10-15 évre érvényesen jelölje ki a magyar biztonság- és védelempolitika fő irányait. Reményeink szerint a határozat megfelelő alapot teremt a Magyar Köztársaság nemzeti biztonsági stratégiájának és nemzeti katonai stratégiájának kidolgozásához is, amely az elkövetkező hónapok egyik fontos feladata lesz.
A határozat előkészítése során a kormány széles körű szakértői és politikai konzultációkat folytatott. E konzultációk alapján olyan szöveget sikerült kidolgozni, amely politikai és szakmai szempontból egyaránt átfogó támogatást élvez. Mindennek tükrében nyugodt szívvel kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a határozatot támogató szavazatukkal erősítsék meg az alapelvekben megfogalmazottak helyességét és a közös képviseletét.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi