PERLAKI JENŐ

Full text search

PERLAKI JENŐ
PERLAKI JENŐ, a honvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnöknő. A honvédelmi bizottság nevében fogok beszélni, mert nem volt érkezésem megszólalni az előbb.
A honvédelmi bizottság természetesen támogatja e javaslat általános vitára bocsátását. Nagyon röviden, katonásan fogom megindokolni, hogy miért. Azért, mert öt év távolában vagyunk attól a két elvtől, amelyeket most összeépít ez a javaslat, és a NATO-belépés közelsége már karnyújtásnyira van, így az ezzel kapcsolatos alapelveinket időszerű rögzíteni.
Miért most? Azért, mert a miniszter úr és a hozzászólók is elmondták, hogy sorrendiség van. Az alapelvek elfogadását követően fog majd kialakulni a nemzeti katonai stratégia, és csak erre alapozva lehet ezt megírni. Ezt szükséges elfogadni, mielőtt a NATO-val kapcsolatos törvénycsomag az asztalra kerül. És szükséges elfogadni, hiszen a washingtoni csúcstalálkozó idejére fogalmazzák majd meg a NATO stratégiai alapelveit. Erre viszont fel kell készülnünk.
Milyen körülményeket tárgyalt meg a bizottság? Értékelte, hogy széles konszenzuson nyugszik a javaslat: öt párt egyetértésén, és alapos szakmai egyeztetések zajlottak le ezzel kapcsolatban. Felmerült, hogy hogyan kapcsolódunk a NATO nukleáris doktrínájához. Az előterjesztő képviseletében a válaszadók megnyugtattak azzal kapcsolatban, hogy nem ütközik nemzetközi egyezményekbe. Általánosabban fogalmazva: az atomsorompó- és az atomcsendegyezmény tiszteletben tartása összhangban van ezekkel az alapelvekkel.
Felmerült az, hogy a védelemmel kapcsolatos gazdaságpolitika hogyan kezeli a védelmi ágazatokat, kutatást, a termelést és a szolgáltatásokat. Az előterjesztő képviseletében úgy fogalmaztak, hogy a 12. pont megfogalmazásaiba belefér az, hogy a hazai munkahelyek és a gazdaság erősítése, a munkahelyek szaporítása érdeke a védelemnek is és az országnak is. Ugyanakkor felmerült az is, hogy más országok, NATO-országok elismerik az egyes tagországok azon jogát, hogy a saját védelmi ágazatukat bizonyos előnyben részesítsék.
Mindezek alapján a honvédelmi bizottság december 9-ei ülésén egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta a Magyar Köztársaság védelmi és biztonságpolitikai alapelveiről szóló előterjesztést. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi