SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

SIMICSKÓ ISTVÁN
SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Mindannyian jól tudjuk, hogy a jelenleg érvényben lévő, 1993-ban elfogadott biztonságpolitikai dokumentumokat az idő túlhaladta. Erről beszélt a honvédelmi miniszter úr is az előbbi felszólalásában.
Tekintettel a közelgő NATO-csatlakozásra, egyik legsürgetőbb feladatunk az új biztonság- és védelempolitikai alapelvek elfogadása. Mint ismeretes, ezt követően kerül sor majd a Magyar Köztársaság nemzeti biztonsági stratégiájának, valamint a nemzeti katonai stratégiájának elfogadására is.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt részt vett azon a többpárti egyeztető fórumon, valamint azon a szakmai civil egyeztető fórumon, amelyen gyakorlatilag a biztonságpolitikai alapelveknek a kezdeti stádiumában megbeszélések folytak és zajlottak. Ezeken a fórumokon nagyon sok érv és nagyon sok módosító javaslat hangzott el. Ezek a módosító javaslatok, amelyek jó szándéktól vezéreltek voltak, beépültek a jelenlegi alapelvcsomagba.
A dokumentum véleményünk szerint megfogalmazza az ország biztonságpolitikájának fő céljait, melyek sorában új és igen fontos cél, hogy Magyarország hozzá kíván járulni az Észak-atlanti Szerződésben foglaltak megvalósulásához, szövetségesei biztonságához, elő kívánja segíteni a nemzetközi béke fennmaradását, Európa és saját szűkebb régiója biztonságának, stabilitásának erősítését.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja fontosnak érzi, hogy Magyarország külpolitikája az euro-atlanti integráció mellett a szomszédsági politikát és a határon túli magyarság boldogulását állítsa figyelme középpontjába; a közép-európai régió stabil pontjaként kezdeményező szerepet vállaljon a térségbeli stabilitás kiterjesztésében és törekedjen a regionális és szubregionális együttműködések fejlesztésére. Úgy látjuk, hogy az említett szempontok hangsúlyosan benne foglaltaknak az alapelvekben. A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja a honvédelem ügyét közös nemzeti ügynek tekintette és tekinti ma is, amely jelen esetben sajnos az MSZP és az SZDSZ részéről nem áll fenn, hiszen a NATO-csatlakozásunk miatt szükséges alkotmánymódosításokat az ellenzék a mai nap folyamán elutasította. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Így van!)
Az alapelvcsomag meghatározza a Magyar Honvédség fő feladatait, melyek az ország szuverenitásának és területi épségének védelmét, hozzájárulást a szövetség kollektív védelméhez, valamint a nemzetközi béketámogató, humanitárius küldetésekben, illetve katasztrófák elhárításában való részvételt jelentik. A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja úgy véli, hogy kellő időben került a Ház elé ez az anyag, és amennyiben ismét érvényre jut a honvédelem vonatkozásában, valamint a NATO-csatlakozásban a parlamenti konszenzus, akkor ez év végéig el tudjuk fogadni a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikai alapelveit.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja úgy látja, hogy előttünk fekvő dokumentum tartalmas, jó színvonalú anyag, a dokumentum talaján elindulva hatékonyabban és érdemben is részt tudunk vállalni és venni a NATO stratégiai koncepciójának kialakításában, erősítve ezzel Magyarország jó megítélését a NATO-n belül, amire most, az ellenzék mai döntését követően fokozottan szükségünk lesz.
Mindezen szempontok alapján a Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatja a Magyar Köztársaság védelempolitikai alapelveit. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi