KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ajánlás 3. pontja az előterjesztőnek az a módosító indítványa, amelyet ha megszavaz a tisztelt Ház, akkor teljesen fölrúgja a társadalombiztosítás 1999-re kialakított költségvetési javaslatát.
(10.10)
Mondom ezt azért, mert a kormánynak eredetileg az volt a szándéka, hogy a társadalombiztosítás vagyonát, a működési vagyonon kívüli vagyonelemeket 1999. december 31-ig értékesíteni fogja.
Ez már akkor is aggályokat vetett fel az ellenzék részéről. A bizottsági vitában elég hosszasan érveltünk ellene. De e szándék következménye a társadalombiztosítás költségvetésében 53 milliárd forint. Meg kell mondanom, hogy a kormány sem az általános vitában, sem a részletes vitában, sem a bizottsági vitában nem számolt be arról, hogy milyen vagyontesteket milyen áron gondol értékesíteni, aminek a következménye a társadalombiztosítás költségvetésében 53 milliárd forintos bevételt fog eredményezni. Ez egy óriási összeg, tisztelt képviselőtársak. A kormányzat az elmúlt időszakban erről nem beszélt, és most nagy meglepetésemre azt látom, hogy kiveszi az 1999. december 31-i dátumot. Ez persze még lehet jó is, mert egy határidőhöz kötött értékesítés nyilván lefelé viszi az árakat - ezt elismerem.
De ez a módosító indítvány egylábú, hiszen önmagában csak a határidőt kivenni belőle, és nem tenni hozzá azt, hogy akkor milyen ütemben, hogyan képzeli el a vagyon értékesítését... Tehát, mondjuk, március 31-ig kötelező meghirdetni első körben a vagyonelemek értékesítését, hogy abból a tervezett bevételből, az 53 milliárd forintból legyen valami, mert azt nem módosította a kormány, és most nem lehet tudni, hogy vajon hány milliárd forintot gondol bevételként a jövő évben a társadalombiztosítás költségvetésébe.
Tehát azt gondolom, hogy ez a módosító indítvány így, ahogy most az előterjesztő beterjesztette, egyszerűen elfogadhatatlan. Jövőre olyan bizonytalanságot teremt a társadalombiztosítás költségvetésében... - és ha még hozzávesszük azt, hogy a társadalombiztosítás költségvetéséből szintén 1,9 milliárdot zárolni akar a kormány, illetve a kormányzati többség ezt már az első körben meg is szavazta, és ennek a felhasználása bizonytalan, hiszen azokat a módosító indítványainkat nem támogatják, amelyek arra irányulnak, hogy amennyiben a gazdasági fejlődés úgy alakul, hogy az kedvező lesz, akkor az eredeti előirányzatnak megfelelően kerüljön felhasználásra a zárolt előirányzat.
Tehát adott esetben előfordulhat az is, hogy bizonytalan az 53 milliárdos vagyonértékesítés. Bizonytalan, hogy az 1,9 százalékos előirányzat-zárolást mire fogja felhasználni a kormány. Lehet, hogy gondol egyet, és, mondjuk, a Nemzeti Színház építésére akarja felhasználni a társadalombiztosítás költségvetését. Nem kizárt, hogy a kormány ezt a lépést meglépi; a jelenlegi tervezet szerint meglépheti. Tehát nagyon veszélyes folyamatot indított el a kormány azzal, hogy most ezt a határidő-megjelölést kiveszi a törvényjavaslatból, és nem tesz mellé semmiféle ütemezést, ami lehetővé tenné azt, hogy jövőre a társadalombiztosítási bevételek teljesüljenek, és adott esetben az egyensúlytalanság ne álljon elő a társadalombiztosítás költségvetésében.
Mindaz, amit elmondtam, szükségessé teszi azt, hogy a költségvetési bizottságban egy részletes vita folyjon erről a kérdésről a pénzügyminiszter úr, az egészségügyi miniszter úr részvételével és a társadalombiztosítást irányító politikai államtitkár kisasszony részvételével. Ha ez nem történik meg, akkor teljesen megalapozatlanul tudunk állást foglalni, és a kormánypárti képviselők is teljesen megalapozatlanul tudnak állást foglalni ebben a nagyon fontos kérdésben.
Tisztelettel kérem az előterjesztőt, hogy vagy vonja vissza a módosító javaslatát, vagy pedig üljön le velünk bizottsági szinten, és beszéljük meg ezt a nagyon fontos módosító indítványt.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi