DR. GÓGL ÁRPÁD

Full text search

DR. GÓGL ÁRPÁD
DR. GÓGL ÁRPÁD egészségügyi miniszter: Elnök Asszony! Surján Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, és bevallom, nem állít könnyű helyzet elé, mert az úgynevezett funkcionális privatizáció, ami az elmúlt években gyakorlattá vált, jogi szempontból jelenleg megoldhatatlan. Megoldhatatlan azért - és fölsorolom azokat a konstellációkat, amiket figyelembe kell venni -, mert az egészségügyi miniszter hatáskörét meghaladja ez a szabályozás, a részleges kórház-privatizáció, mert ilyen szabályt, korlátot csak az Országgyűlés alkothat.
A jogi, jogszabályi előkészítés feladata a miniszternek, és ezt meg is kezdtük, azonban arra is fel kell, hívjam a figyelmet, hogy a helyi önkormányzatok döntően a tulajdonosok, és így a belügyminiszter úrral közös feladatunk ez. A kimazsolázás jelleg, amit képviselőtársam fölvetett, nem esik egybe a kormányprogram szándékaival.
(15.20)
Mi valóban egy szabályozott és egy kórháztörvénnyel előkészített privatizációt kezdeményezünk. Ez az, ami az egyik kérdésében szerepel. És úgy gondoljuk - tömörítve -, ha az egészségügyi intézményekről szóló törvényt jövő tavasszal a parlament elfogadja, nem lesz akadálya a privatizáció elindításának.
A jelenlegi szabály egyébként nem teszi lehetővé a kimazsolázást, ennek ellenére vannak olyan gyakorlatok, amelyek feladatátvállalási szerződéssel valóban a jól finanszírozott elemeket néha kétes tisztaságú üzletekkel és kft.-kkel elvégzik.
Úgy gondoljuk, hogy a privatizációs folyamat kapcsán az adott munkakörök, az adott osztályok vagy az egész egység privatizációját kell szabályozni. A fekvőbeteg-intézmények egyes kiszolgáló egységeinek a vállalkozásban történő működtetésének ma sincs akadálya, és tulajdonképpen ez az, amit szorgalmaznánk.
A privatizáció szabályozásának kidolgozását a tárca megkezdte, a munka folyik. Várhatóan a jövő évben, az úgynevezett kórháztörvény után képviselőtársam kérdésére választ fogunk tudni adni. Egyet azonban figyelembe kell vennünk jövő tavasszal is: az ellátás felelőssége nem lesz áthárítható.
Köszönöm szépen. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi