KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET

Full text search

KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET
KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET (MSZP): (Vancsik Zoltán: Ez a bizalom jele!) Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem természetesen sem a miniszterelnök úr, sem pedig az ön magánéletére nem vonatkozik, hanem a kormányfő, illetve a kormány feladataira.
Közismert, hogy 1994-ben Pekingben a nők világkonferenciája a kormányok számára világszerte fontos és konkrét feladatokat határozott meg. Ez a feladat a jelenlegi kormánykoalíció programjában nem kap elegendő hangsúlyt.
Kevésnek tartom azt a tényt megállapítani, hogy: "A személyiség szabad kibontakozásának joga független az ember nemétől." Ma mégis azt kell látnunk, hogy a nők gyakran hátrányos helyzetbe kerülnek a munkavállalásuk, előmenetelük során. A hátrányos helyzet kiküszöbölésére alakult meg az előző ciklusban a Munkaügyi Minisztériumban a nőpolitikai titkárság, illetve később esélyegyenlőség titkárság. 1997-ben kormányrendelet született tárcaközi bizottság megalakításáról és annak feladatairól.
Kérdezem a miniszter urat, dolgozik-e a feladatok végrehajtásán ez a tárcaközi bizottság. Hogyan képzelik el a nők esélyegyenlőségének biztosítását a munkaerőpiacon, s hogyan akarnak könnyíteni a háztartás, a gyermeknevelés terhein? Hogyan kívánják megvalósítani - ismét idéznék a kormányprogramból -, hogy "az adó, a nyugdíj és a szociális támogatás rendszere elismeri a családban, a családért végzett munkát"?
Az eddig beterjesztett törvényjavaslatok - mint például a családok támogatásáról szóló, vagy a nyugdíjak 1999. évi költségvetésben beterjesztett emelése - nem a fenti ígéreteket támasztják alá.
A Magyar Országgyűlésnek nincs oka büszkének (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) lennie arra sem, hogy a nők közéleti, politikai szerepe a parlament létszámarányaiban is megmutatkozik.
Van-e önnek és a kormánynak terve arra vonatkozóan, hogy a nők közéleti és politikai önmegvalósítását is segítse? Hiszen a Családügyi Minisztériumban az átszervezés folytán...

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi