DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Köszönöm a kérdést, képviselő úr, de mindenekelőtt hadd jelezzem a Ház vezetésének, hogy ha olyan tájékoztatást fognak kiadni az interpellációkról, mint amilyet most adtak ki, hogy az első hatot feltüntetik név szerint, tárgy szerint és aszerint, hogy ki kell hogy válaszoljon a kérdésre, de ezt követően csak neveket tüntetnek fel, akkor ne csodálkozzanak, ha a névből nem tud az ember következtetni, hogy ki és milyen tárgykörben igyekszik kérdést feltenni. (Kovács Kálmán: Ez is az ellenzék bűne!)
De szeretném jelezni: nem okoz gondot, megválaszolom a kérdést, miután november 4-én írtam alá az ezzel kapcsolatos FVM-rendeletet, mint ahogy azt az előbb Pozsgai képviselő úr jelezte. És amint jelezte, nem egyedül voltam jogosult meghozni ezt a rendeletet, hanem a Pénzügyminisztériummal és a Gazdasági Minisztériummal közösen, és szeretném jelezni, hogy ehhez beszereztük a Cukor Terméktanács, a MOSZ, az Agrárkamara, a Parasztszövetség, a gazdakörök és az ÉFOSZ hozzájárulását is, tehát egy teljes egyetértéssel meghozott rendelkezés az, amellyel kapcsolatban ön tulajdonképpen amiatt interpellál meg engem, hogy miután egyes cukortermelők nem tudják betartani azokat a határidőket, amelyeket a Cukor Terméktanácstól kezdve minden érintett a pályázati rendszerben elfogadott, és ahol a kiértékelési határidő még csak ezután jár le, tehát december 18-án - és tenném hozzá, mindez azért történt, hogy december 31-éig még igénybe vehessék az érintettek a támogatást -; igazán nem tudom, hogy mit kér számon tőlem, mert azt, hogy egy határidő-módosításhoz a társminisztériumok nem járultak hozzá, tehát adott esetben sem a Pénzügyminisztérium, sem a Gazdasági Minisztérium, ezt nem lehet rajtam számon kérni.
Én úgy gondolom, ennek ellenére önnek nagyon sok igazsága van abban, amit felvetett, mert a cukorrépa egy része még kint van a földeken, katasztrofális helyzet alakult ki a cukorfronton. Ennek elsősorban az az oka, hogy a világméretű túltermelési válság mindenképpen érinti a magyar cukortermelés helyzetét is, de legyen szabad megjegyeznem, hogy különös hangsúlyt kap az egész kérdés akkor, ha a képviselő úr visszaemlékezne arra, hogy milyen beszédeket mondtam el én országszerte 1989-ben, amikor figyelmeztettem mindenkit, milyen következményei lesznek annak, ha a cukorgyárak végül is idegen tulajdonba kerülnek. Most egy olyan helyzet állt elő, hogy akkor nem hallgattak rám, akkor azt mondották, hogy szélsőséges vagyok, most számon kérik tőlem, hogy az idegen tulajdonban levő cukorgyárak a magyar cukorrépa-termesztőkkel együtt az integrációs szerződésben miért nem határoznak meg más feltételeket, mint amiket meghatároztak.
Kérem, valóban nagyon nagy katasztrófahelyzetet idéztek elő önök, de nyugodjanak meg, ahogy eddig helyrehoztam minden egyéb olyan bajt, amit önök okoztak, ezt is meg fogom oldani! (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban és az MSZP padsoraiban.) De az interpellációnak alapja nincsen az előbb felsorolt jogszabályi okok miatt. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi