VIDOVEN ÁRPÁD

Full text search

VIDOVEN ÁRPÁD
VIDOVEN ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A múlt heti általános vitától eltérően, nem követve annak hagyományait, megpróbálok lényegre törően és nem utolsósorban házszabályszerűen a T/416. számon beterjesztett törvényjavaslathoz eredetileg öt, majd alig pár óra múlva már csak három frakcióvezető által jegyzett módosító javaslatokról beszélni.
A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvényhez a rendkívül konstruktív, megoldást kereső, mondhatni baráti légkörű hatpárti egyeztető tárgyalások eredményeképpen három darab módosító javaslat született. A tárgyalássorozat megszervezéséért és lebonyolításáért külön köszönet illeti az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkárát, Hende Csaba urat.
A törvényjavaslat 1. §-ához érkezett módosító indítvány a kormány hatáskörébe utalandó döntések közül kiemeli a fegyveres erőink békefenntartó tevékenységben való részvételének engedélyezését, és az Országgyűlés hatáskörébe telepíti, illetve ott tartja. Egyben a döntés elfogadásához szükséges többség mértékét - a miniszterelnök megválasztásához és a kormány programjának elfogadásához, valamint a konstruktív bizalmatlansági indítvány elfogadásához hasonlóan - az országgyűlési képviselők többségében határozza meg. Tehát a módosító javaslat elfogadását követően a jövőben a Magyar Honvédség katonái 194 képviselő igen szavazata esetén vehetnek részt Magyarország határain kívül végzendő békefenntartó hadműveletekben.
Összefügg az eddig tárgyalt javaslattal a törvényjavaslat 5. §-ához kapcsolódó módosító indítvány. Ez az indítvány pontosítja, hogy mely esetekben szükséges az országhatár átlépéséhez, a külföldön állomásozáshoz és a fegyveres erők felhasználásához a kormány előzetes hozzájárulása. E konkrét esetek: a gyakorlat, a kiképzés, humanitárius feladat végrehajtása, valamint katasztrófaelhárítás. Tehát a békefenntartó tevékenység engedélyezése továbbra is az Országgyűlés hatáskörében marad.
A módosító javaslat szigorítást tartalmaz az eredeti előterjesztéshez képest, és ez egyben biztosítékot jelent a mindenkori ellenzék számára. Nevezetesen: a kormány előzetes hozzájárulásához a nemzetközi szerződésből eredeztetés, vagy a fogadó állam hozzájárulása szükséges. Tehát a kormány döntése, hozzájárulásának megadása nem feltétel nélküli.
A módosító indítvány elhagyni javasolja az eredeti szövegből az ott nevesített nemzetközi szervezeteket, tekintettel arra, hogy például az EBESZ-t nem is olyan régen még EBEÉ-nek hívták.
A harmadik indítvány a törvényjavaslat 6. §-át módosítja. E szakasz a külföldi fegyveres erők tevékenységét szabályozza; a részcselekmények közül a felhasználás elhagyását célozza a módosító indítvány. Elfogadása esetén külföldi fegyveres erők Magyarország területén karhatalmi tevékenységet nem folytathatnának. Tekintettel arra, hogy azon nemzetközi szervezetek, amelyek felkérésére békefenntartó tevékenységet lehet végrehajtani, valószínűleg a jövőben bővülni fognak, tehát nem zárható ki az, hogy egyéb ilyen szervezetek is lesznek a közeljövőben, szükséges külön törvényben meghatározni, illetve nevesíteni ezeket a szervezeteket, és ennek következtében az alkotmány újabb módosítására nem lesz szükség.
Mindezekre tekintettel kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a hatpárti tárgyalások eredményeképpen elfogadott módosító indítványokat támogassák. Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi