DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Horn Gyula Frakcióvezető-helyettes Úr! (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiban.) Először is engedje meg, hogy őszinte szívvel köszöntsem önt e magas funkcióba kerülése alkalmával (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.), és kívánjam önnek, hogy minél hosszabb ideig tölthesse be ezt a funkciót. (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiból.) Remélem, ebben pártja politikája megakadályozni nem fogja, mert hiszen ön a felszólalását azzal kezdte, hogy emlékeztetett miniszterelnöki múltjára, melyet, pechére, ön ebben a székben töltött el négy éven keresztül. De szeretném jelezni, hogy akkor, négy éven át nem sikerült szinte egyetlen egy igaz szót sem hallani öntől! (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiból.) Ezért most remélem, hogy ebből a székből ön más megközelítésben fog megnyilatkozásokat hallani.
Először is: ma már az ellenzéki oldalon nemcsak önt ünnepelhettük (Moraj az MSZP padsoraiban.) mint frakcióvezető-helyettest, hanem az SZDSZ legújabb képviselőjét is. Úgy gondolom, ön tanulhatna volt szövetségesétől, hiszen ők húsz-egynéhányan, hetente váltogatva egymást, azt a látszatot keltik, mint amit az egykori légiós katona, aki egyedül maradt a vár védelmére, de körberakta puskákkal a várat, és szaladgált körbe elsütni azokat, hogy többnek látsszék, mint ami. (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Ez az ön esetében, gondolom, nem igazán fenyeget! Nem ezt kívánom mondani, de úgy gondolom, most viszont ön kíván fenyegetni minket, amikor azt állítja (Közbeszólások az SZDSZ padsoraiból.), hogy bárki is fenyegetné a jelenlegi ellenzéket.
Igen Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Ön azzal kezdte az érdemi felszólalását, hogy szemére hányta a jelenlegi kormányzati hatalomnak, hogy a kormányzása után milyen munkába kezdett. Emlékeztetném most - azért, hogy legyen mivel összevetnie a saját szavait - arra az időszakra, amikor '94-ben, választási győzelmüket követően önök elkezdték a tevékenységüket: több mint 10 hónapon keresztül semmi mást nem tettek, mint az előtte lévő kormányzat által hozott törvényeket sorra megváltoztatták, hatályon kívül helyezték. Ez a kormány viszont belekezdett egy intenzív (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Hazugság!), gyors, munkába, a gazdaság rendbehozatalához (Moraj az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.) kezdett hozzá, annak a gazdaságnak a rendbetételéhez, amelyre ön most azt mondja, hogy Surányi úr, a jegybank elnöke hozta rendbe, nem a Fidesz, s nem mások.
Igen Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Engedje megjegyeznem: nem Surányi elnök úr hozta rendbe ezt a gazdaságot! Ami itt az ország ügyeiben történt, s pozitívumként értékelhető, azt a magyar nép tette - ha önnek nem tűnt volna még fel (Taps a kormányzó pártok, valamint a MIÉP padsoraiban.), igen Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! S annak a rengeteg nélkülözésnek köszönhető, amibe önök sodorták ezt a népet - és ön azt mondja, hogy egy kormánynak illik a korábbi kormányzat ígéreteit betartania. Igen Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Akkor önök miért rúgták fel az expót, a magyar nép egyetlen lehetőségét a kitörésre? (Közbeszólások a kormányzó pártok padsoraiból: Így van! - Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.) Miért hozták meg sorozatosan a korábbi kormány intézkedéseivel ellentétes határozataikat? (Kuncze Gábor: Mondjál még egyet!)
Hadd emlékeztessem önt: amikor arra hivatkozik, hogy olyan gazdasági döntéseket hoztak, amelyekkel a korábbi kormány döntéseit megváltoztatták, akkor kérdezem öntől, ha dönteni kell abban, hogy egy egész országrészt fenyegető és ellehetetlenítő árvízhelyzet elhárítására kell-e pénzt fordítani, vagy egy negyedik metróvonalra, tehát mégiscsak egy kényelmi szempontra, hogyan döntene? Erre azt tudom mondani, hogy fontos dolog a 4-es számú metró, de még fontosabb dolog, hogy állampolgárainknak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - amelyet ön korábban még saját pártja bázisaként említett - ne a háztetőkön kelljen tölteni az éjszakát, ha jön a víz!
Emlékeztetném önt arra, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) ma (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Lejárt az idő!) Magyarországon nagyon sok mindent kell még tenni, a gazdaságot rendbe hozni, s ezért, ha önök ezt akadályozzák, akkor önök a parlamenti demokráciát fenyegetik! Ne tegyék! (Taps a kormányzó pártok padsoraiban, közbeszólások ugyanonnan: Úgy van!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi