DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! "Ha az új kormány a nép kormánya, mely végleg leváltja az elnyomatás rendszerét, és végrehajtja az áttérést a szabadság rendszerére, akkor az államot és annak szerveit többé nem szabad azzal a bizalmatlansággal tekinteni, amely az elnyomatás eszközeinek járt ki korábban. Ezért most és erről a helyről fordulok a magyar néphez, hogy vesse ki magából a bizalmatlanság évtizedes, évszázados beidegződéseit, tekintse az intézményeket a magáénak, amelyek az ő érdekében, védelmében, szolgálatában működnek. Így álljon a magyar nép bizalommal és kritikával új állama, országgyűlése, kormánya mögé!" Az idézett gondolatok 1990. május 22-én hangzottak el, amikor ebben a Házban az ország miniszterelnöke, dr. Antall József ismertette kormánya programját.
Tisztelt Országgyűlés! Immár öt éve annak, hogy 1993. december 12-én elhunyt a Magyar Köztársaság első szabadon választott kormányának miniszterelnöke. Az antalli életmű megkérdőjelezhetetlen, befejezett és személyes politikai teljesítmény; a csoda, ahogy egyik napról a másikra átsétált az Orvostörténeti Intézetből a parlamentbe, s negyven évi diktatúra után demokratikusan elkezdte kormányozni az országot, ahogy megalkotta a koalíciót és a jogállam intézményeit, ahogyan az egész működött folyamatosan és biztonságosan - egyedül nálunk a volt kommunista országok közül.
Megkérdőjelezhetetlen az emberi teljesítmény, a kikezdhetetlen erkölcsi erő, ahogy dolgozott, ahogy betegségével harcolt. Nem saját életéért küzdött, nem az életösztön adta neki az emberfeletti erőt, hanem a szenvedély, ami a politikához kötötte, a hivatástudat, amely a nemzethez kötötte, amelyért élt és meghalt. Megkérdőjelezhetetlen politikai céljainak helyessége is, polgári és európai Magyarországot akart, amelyikben a nemzeti hagyomány és a modernség egymást erősíti.
Antall József nem volt sem feudális, sem korszerűtlen, sem gőgös. Formátuma volt, szokatlan méretű a korábbi évtizedek politikusaihoz képest. Személyében nem a fölény sértett sokakat, hanem az érték. Az értékes irritálta az értékteleneket, az átlag feletti az átlag alattit. Egy napirend előtti felszólalás időkorlátja nem teszi lehetővé, hogy részletesen szóljak arról a magyar államférfiról, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy véráldozat nélkül létrejöhetett a parlamentáris demokrácián alapuló magyar jogállam, aki döntően hozzájárult ahhoz, hogy hazánk fél évszázad után újból visszanyerje függetlenségét, Magyarország pedig nemzetközi tekintélyét.
Antall József egyik vezérelve így szólt: lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének tekinti magát. Mondta ezt higgadtan, politikai felelősséggel, hátsó szándékok nélkül, a világos szavak értelmében bízva, mások értelmében is bízva.
(15.20)
Mondta ezt annak reményében, hogy a lélek fogalmát senki sem téveszti össze a tankhadosztályokéval. Mondta ezt a - közel fél évszázada letűnt magyar politikai vezetés szintjén elárult, s nemzetközi szinten is közönnyel szemlélt - kisebbségi sorsban vergődő magyar nemzeti közösségek védelmében. Senki, aki utána jön, senki, aki a nyomába lép, nem kerülheti meg őt abban, amit a határon túli magyarságért cselekedett! Antall József polgári Magyarországot akart, s váratlan halála és az 1994-es választási vereség miatt úgy tűnt, hogy életműve befejezetlen marad.
Ez év májusában azonban a magyar nép többsége a polgári Magyarország mellett döntött. A jelenlegi kormánykoalíciónak - a Magyar Demokrata Fórumnak, a Fidesz-Magyar Polgári Pártnak és a Független Kisgazdapártnak - egyetlen feladata van: befejezni a rendszerváltozást, és folytatni azt az utat, amelyet számunkra néhai Antall József félreérthetetlen pontossággal kijelölt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi