KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Az utóbbi időben nagyon élénk vita övezte a fővárosi metró építését vagy annak elhalasztását. Ebben a vitában érthetően a döntő szót a fővárosiak vitték. Én most ebben a vitában mint debreceni képviselő és mint debreceni polgármester egy vidéki szempontot szeretnék önökkel megosztani.
(15.30)
Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben igenis a fővároson kívül élőket is nagyon élénken foglalkoztatja a metró építésének vagy nem építésének ügye pontosan amiatt, mert önök által és az ország közvéleménye által is közismert, hogy bár a metró bár kifejezetten csak a fővárosi tömegközlekedési problémák megoldására tesz javaslatot, azonban finanszírozásában távolról sem csak fővárosi pénz kerülne felhasználásra, hanem a teljes beruházási költség mintegy 60 százalékát a kormánynak kellene állnia. Vagyis abból a pénzből kellene állnia, amely mindnyájunké, nemcsak a fővárosiaké, hanem mindnyájunké. Ebből a szempontból igenis fontos az, hogy az országban az emberek tudják, hogy a vita valójában mi körül folyik.
Kedves Képviselőtársaim! Különböző számítások vannak arra, hogy mennyibe kerül a metró. Tudjuk azt, hogy a beruházás tervezésekor olyan fontos tételek kimaradtak az összegekből, mint például a Móricz Zsigmond körtér környékének felszíni rendezése, ami a főváros becslése szerint csak önmagában körülbelül 20 milliárd forintba kerül. Summa summarum - figyelembe véve a kormányzati garanciát, a kormányzati finanszírozási részt - azt lehet mondani, hogy a közpénzből, nem a fővárosiak pénzéből, hanem abból, amiből az ország egésze gazdálkodik, mintegy 180 milliárd forintot kellene fordítani a metró építésére.
Kedves Képviselőtársaim! A metrót mint tömegközlekedési eszközt félmillió ember tudná igénybe venni. Tehát a 4-es metró még csak nem is a teljes fővárosnak jelent megoldást, hiszen nyilvánvaló, hogy a csillaghegyi vagy a békásmegyeri emberek egészen ritkán fognak felülni erre a metróra. Márpedig ötszázezernyi ember - még nagyon sok van, aki ezt nem tudja igénybe venni, mert nem él a metró közelében. Ez a fejlesztés túlságosan drága ahhoz, hogy megengedhetnénk magunknak azt, hogy más fejlesztési lehetőségektől elvéve csak ebbe a beruházásba öljük ezt a pénzt. Tudom - lévén, hogy kormánypárti képviselő vagyok -, ha most azt mondom önöknek, hogy beszélgetve az emberekkel Hajdú-Biharban vagy Debrecenben, általános megkönnyebbüléssel találkozik az ember, mert mindenki azt mondja, hogy jaj de jó, hogy a közös pénzből nem metrót építünk az országban, hanem mondjuk Debrecen környéki elkerülő gyűrűt (Zaj. - Vancsik Zoltán: Mi van Fehérvárral?) vagy az M3-as folytatását.
Miután kormánypárti képviselő vagyok - tudom, nekem nem kell hinni az ellenzéki oldalról -, ezért majd szeretném megkérni a metrót nagyon hangosan és vehemensen pártolók széles táborát: kérdezzék meg egyszer Toller képviselőtársunktól, hogy hányan mondták neki pécsi polgármesterként azt, hogy így van, Lacikám, a mi pénzünkből nem a 6-os utat kell fejleszteni, hanem építsetek a fővárosban metrót. (Taps a kormánypártok soraiban.) Vagy kérdezzék meg egy ellenzéki képviselőtársuktól - mondjuk, Nyíregyháza polgármesterétől -, hogy a Nyírségben hányan mondták azt, hogy így van, dehogy autópályát vagy elkerülőutat kell építeni Szabolcsban, építsünk már a fővárosnak metrót, úgyis olyan nagy bajban vannak. (Zaj. - Szalay Gábor: Lajos, ezek bent vannak a költségvetésben?! Egy fillér nincs betervezve!) Sorolhatnám a sort, kedves képviselőtársaim. Azt gondolom, hogy a probléma, amire szeretnék utalni, világos.
Elnök Úr! Tisztelt Ház! Pontosan tudom, hogy önöknek nehéz ezeket a tételeket összevetni. Éppen ezért a következőkre szeretném felhívni a figyelmet. Minden vidéki település, minden vidéki nagyváros próbálja megoldani a tömegközlekedési gondjait azokkal a szerény eszközökkel, amelyek rendelkezésére állnak. Úgy gondolom, hogy ez a követendő magatartás. Lehetne követelni hangosan, hogy márpedig nekünk, veszprémieknek ez meg az jár, vagy nekünk, győrieknek ez meg az jár, de úgy gondolom, hogy minden város vezetésének előbb meg kell találnia azokat az alternatív lehetőségeket, amelyek segítenek a város tömegközlekedési gondjain, és utána kell ilyen hallatlan nagy összegű beruházásra igényt tartani. (Szabados Tamás: Mást mondtatok, Lajos!)
Elgondolkodtatónak tartom, hogy a főváros elzárkózott attól a gázbuszprogramtól kísérleti szinten is, amelytől a vidéki városok nemhogy elzárkóztak volna, hanem támogatták. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Elgondolkodtatónak tartom azt, hogy a Levegő Munkacsoport, amely kifejezetten a fővárosiak érdekeit képviseli, ellenzi ezt a metrót, és azt mondja, hogy az elővárosi vonatközlekedést kell fejleszteni. (Az elnök ismét a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.)
Összességében azt szeretném mondani, kedves képviselőtársaim, hogy ezt a vitát úgy kell nézni, hogy a közös pénzt nemcsak a fővárosban kell elkölteni, hanem szerte az országban, és a vidékieknek legalább annyi jár, mint a fővárosiaknak, mert semmivel sem hátrányosabb polgárok, mint a fővárosiak.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban - Horn Gábor: Mennyi plusz forrást kap Debrecen? - Általános zaj.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi