KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt kedden egy szavazással a parlament kormánypárti többsége úgy döntött, hogy nem támogatja két, korábban döntéssel létrehozott bizottság személyi összetételét, vagyis nem engedi létrejönni ezeket a bizottságokat. Indoklásként az hangzott el, hogy nem felel meg a többségnek a bizottságok vezetésére jelölt két ellenzéki.
Tisztelt Képviselőtársaim! A szavazással kapcsolatban a következő problémák merülnek fel:
A jelölés joga az ellenzéket illette - ez a Házszabályból, az elfogadott országgyűlési határozatból és az elmúlt évek gyakorlatából egyaránt levezethető. A hétfői házbizottsági ülésen az ellenzéki pártok megjelölték jelöltjeiket, ekkor személyükkel kapcsolatban semmilyen kifogás nem hangzott el. Felmerül a kérdés, hogy önök mikor döntöttek arról, hogy nem támogatják a bizottsági elnöki jelölteket. Vajon a hétfői frakcióüléseken? Akkor miért nem közölték a házbizottság ülésén? Miért hallgattak erről? Vagy nem akkor? Ebben az esetben viszont felmerül a kérdés, hogy mikor és kik hozzák azokat a döntéseket, amelyeket aztán önök szolgai módon ezekben az ügyekben megszavaznak.
Hivatkozási alapként hangzott el a jelöltek elfogultsága, amely önmagában sem értelmezhető, tisztelt képviselőtársaim, mert az elnököknek nincs a tagoktól eltérő többletjogosítványa. Persze elhangzott az is, hogy feljelentés van a jelöltek ellen. Ezzel kapcsolatban meg az a problémánk merül fel, hogy a nevük csütörtökön került nyilvánosságra a házbizottságban. Előtte beszéltek a parlamentben, hétfőn lett végleges a nevük, kedden érkezett az egyik feljelentés. Felmerül az emberben a kérdés, hogy milyen célból.
Az egyik válasz az lehet, tisztelt képviselőtársaim, hogy meg kell akadályozni a bizottságok létrehozását, hogy megakadályozhatók legyenek a vizsgálatok. Akkor az a kérdés, hogy milyen takargatnivaló van, ami miatt önök nem engedik megkezdeni a szükséges vizsgálatokat. Vagy a másik magyarázat lehet: meg kell félemlíteni az ellenzéki képviselőket, hogy vigyázzanak a mondanivalójukkal a tisztelt Házban, mert bárki ellen bármikor pereket lehet indítani, bárkit bármikor bíróság elé lehet citálni - ezzel egyébként veszélyeztetve a képviselők szólásszabadságát, veszélyeztetve a képviselők szabad véleménynyilvánítását.
Tisztelt Képviselőtársaim! Általános következmények is levonhatók a történtekből. A parlament egyik legfontosabb feladata a végrehajtó hatalom ellenőrzése. Ez nemcsak ellenzéki jogosítvány, hanem a kormánypárti képviselőknek is joga, sőt, érdeke a végrehajtó hatalom megfelelő ellenőrzése. Gondoljanak bele, tisztelt képviselőtársaim: az ember a parlamentben hol a kormányoldalon ül, hol az ellenzéki oldalon. Ha mostantól kezdve az lesz, ami ma gyakorlat a magyar parlamentben, hogy a többség mindig le fog mondani a kormány feletti ellenőrzés jogáról, akkor ennek a következménye nem lehet más, mint ciklusokon keresztül az ellenőrizetlen, kontrollálatlan hatalom.
(15.40)
Kinek az érdeke ez? Vajon érdekünk-e ez nekünk? Vajon érdeke ez az országnak?
Tisztelt Képviselőtársaim! Orbán Viktor miniszterelnök úr azt mondta, hogy a parlament ellenzék nélkül is működik. Parlamentáris demokráciában ilyet még az sem mondhat, akit egyébként a parlament működése szemmel láthatóan nem érdekel! Ugyanakkor azonban a kijelentés a működési formára sem feltétlenül igaz, a működés tartalmára azonban biztosan nem. Az euro-atlanti integrációs folyamatban több nagyon fontos törvényt kell az Országgyűlésnek megalkotnia, lehetőség szerint széles egyetértés mellett. Kicsinyes személyi bosszúk miatt nem szabad ezt kockáztatni, önök azonban éppen ezt tették a múlt keddi döntésükkel.
A kormánypártok és az ellenzék éles szembenállása nem tartható! A Szabad Demokraták Szövetsége kész az együttműködésre, az első lépést az együttműködés helyreállítása érdekében azonban azoknak kell megtenniük, akik az első hibát elkövették. (Dr. Dávid Ibolya: Ajjaj! Jaj!) Önöknek, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim!
Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi