VÁRHEGYI ATTILA

Full text search

VÁRHEGYI ATTILA
VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön hozzászólásának pusztán arra a részére szeretnék reagálni, amely a mindenkori kormányzatot érinti.
Mi a kormányzat felelőssége részben a közszolgálati, részben pedig más elektronikus médiák működtetését illetően? Felelőssége az, hogy eleget tegyen a mindenkori alkotmányosság és törvényesség követelményének, azaz megfelelő tájékozódás után, megfelelő politikai konszenzus kialakításával terjessze be azokat a törvénymódosító javaslatokat a tisztelt Ház elé, amelyek jobbá tehetik a magyar média működését.
A kormány meg kíván felelni ennek a felelősségnek, meg kíván felelni ennek az elvárásnak, ezért is tette a miniszterelnök úr az elmúlt hetekben, hogy levélben fordult a kulturális és sajtóbizottsághoz, kérve azt, hogy minden érintettel, akit a kulturális bizottság szükségesnek tart, üljön le, tárgyalják végig, hogy a három éve hatályba lépett médiatörvény működéséből fakadó problémáknak milyen tapasztalatai vannak, ezeket a problémákat tárgyalják át, és ha szükségesnek tartják - márpedig minden elmondott, ott elhangzott vélemény alapján szükségesnek tartják -, akkor terjesszék be a tisztelt Ház elé a törvénymódosítási javaslatot.
Ugyanakkor van egy másik felelőssége is. A napokban volt egy médiakonferencia, illetve ma is van egy másik. Ugyanazt tudom elmondani a képviselő úrnak is, mint amit ott elmondtam, hogy úgy gondolom, hogy a kormányzat és az Országgyűlés felelőssége is az - s remélhetőleg ez ki is derül majd a költségvetési törvény elfogadásával -, hogy olyan kulturális javakat juttasson el a magyar polgárokhoz, a tévénézőkhöz, legyen az fiatal vagy idős, középkorú vagy bárki ebben az országban, hogy valóban megkaphassák azokat a nemzeti értékeket, elsősorban kulturális értékeket, amelyekhez egzisztenciális okoknál fogva, vagy más életmódbeli szokásoknál fogva nem jutnak vagy nem juthatnak hozzá.
Azt gondolom, ez a legfontosabb felelőssége az Országgyűlésnek és a kormányzatnak is. Ha az alkotmányosság betartásával, a törvények betartásával kíván működni, akkor ez a két lehetősége van: a törvényeket és a szabályokat az Országgyűlés jóváhagyásával, döntése alapján változtassa meg, de csakis ilyen módon, másrészt pedig segítse hozzájutni Magyarország polgárait ahhoz, amihez egyéb úton nem juthatnak hozzá: a kulturális javakhoz. Én úgy gondolom, hogy ennek meg kíván felelni a kormányzat, meg kíván felelni az Országgyűlés is, és reméljük, hogy ehhez a megfelelő támogatást itt a parlamentben is meg fogjuk kapni.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi