DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A tisztelt képviselő hölgyek és urak kézhez kapták a Magyar Köztársaság és az Észt Köztársaság közötti szabadkereskedelmi megállapodás megerősítését kezdeményező H/418. számú országgyűlési határozati javaslatot.
A szabadkereskedelmi megállapodás elsősorban kereskedelempolitikai jelentőséggel bír a két ország kapcsolatában. Egyrészt a megállapodás része azon magyar kormányzati törekvéseknek (Németh Zsolt az ülésterembe lép. - Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.), melyek a keleti piac pozícióinak erősítésére irányulnak; másrészt eleget teszünk az Európai Unió azon elvárásának, hogy azokkal az országokkal, amelyek a páneurópai kumulációs övezet részesei, szabadkereskedelmi megállapodást kössünk.
A szabadkereskedelmi megállapodás várhatóan kétoldalú gazdasági kapcsolataink fejlődésére is pozitív hatással lesz. Ez abból következik, hogy ipari termékeink tartósan vámmentességet fognak élvezni az észt piacon. Ugyanakkor bizonyos észt termékekre a vámokat fokozatosan, legkésőbb 2001. január 1-jéig lebontjuk. Mezőgazdasági termékeink is döntően vámmentességet fognak élvezni. Importban azonban csak a szelektív kvótákkal behatárolt vámkedvezményeket nyújtjuk.
Észtország esetében eltekintettünk attól a formális követelménytől, hogy a szabadkereskedelmi megállapodást csak a Kereskedelmi Világszervezetbe, közismert nevén a WTO-ba való belépést követően kötjük meg, ugyanis nemzetközi szerződéses kapcsolatai megfelelő garanciát nyújtanak a megállapodásban egyeztetett kötelezettségei betartásához. Ismert, hogy Észtország mint az unió társult országa, teljes jogú tagságáért az első tárgyalási körben részt vevő országok között szerepel, s a WTO-ba történő tagfelvétele jövő év elején várható.
Észtország részéről nem vetődött fel a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodáshoz, közismert nevén a CEFTA-hoz történő csatlakozás igénye. A jelen megállapodás így kétoldalú alapon biztosítja a szabadkereskedelmi feltételeket. Ez azt is jelenti, hogy kedvező piacra jutási lehetőségek anélkül teremtődtek meg, hogy azok esetleg problémát okoznának a CEFTA működésében.
A szabadkereskedelmi megállapodást '98. november 4-én írtuk alá, s '99. január 1-jétől ideiglenesen alkalmazzuk. Az ehhez szükséges intézkedések előkészítése megtörtént.
Tisztelt Országgyűlés! Megköszönve a külügyi bizottság egyhangú támogatását, kérem a tisztelt Országgyűlést az előterjesztett határozati javaslat elfogadására. Köszönöm kitüntető figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi