VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A rendelkezésemre álló információk alapján a következőről tudom önt és a tisztelt Házat tájékoztatni.
A Postabank Rt. a Nádor '95 Rt. megbízásából 1998. május 8-án két akkreditívet nyitott, összesen 12,1 millió dollár értékben. Az akkreditívek megnyitására a Nádor '95 Rt. és a BCL Trading között nemzetközi kereskedelmi ügyletek finanszírozása céljából került sor, a Postabank és a Nádor '95 Rt. között kötött garanciavállalási szerződések alapján. A kereskedelmi ügylet a BCL Trading általi acéláru-szállításra irányult.
Köztudott - előbb egy válaszban már szóltam róla -, hogy augusztus óta a Postabank ügyvezetése áttekinti a korábban kötött szerződéseket. A Postabank a kereskedelmi szerződés tárgyául és egyúttal biztosítékként is szolgáló acéláru felkutatása során azt tapasztalta, hogy az acéláru az iratokban megjelölt raktározási helyen soha nem került elhelyezésre, a Nádor '95 Rt. pedig ismeretlen a raktározási helyként megjelölt hely dolgozói számára. A Postabank, miután írásszakértői vélemény alapján alapossá vált a gyanú, hogy az acéláru betárolását igazoló, a BCL Trading által benyújtott közraktárjegy nagy valószínűség szerint hamis, megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megóvja a Postabankot egy különösen nagy értékű, több mint 2,5 milliárd nagyságrendű összeg kifizetésétől, melynek megtérülése a jövőben biztosan nem várható. Ezért tehát a Postabank polgári peres eljárást kezdeményezett. A bíróság 1998. november 9-én tárgyalást tartott, és ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy a Postabank az akkreditívek alapján kifizetést teljesítsen.
Tekintettel arra, hogy a banknak kötelessége, hogy amennyiben bűncselekményre utaló jelet tapasztal, megtegye a szükséges intézkedéseket, a Postabank feljelentést tett közokirat-hamisítással elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás elrendelésére sor került, az eljárás jelenleg is folyik.
A Nádor '95 Rt. akkreditív-ügyében az eredeti kedvezményezett a BCL Trading volt, amely a Postabank és Takarékpénztár Rt. 1998. május 11-ei alaptőke-emelése során részvényt jegyzett 2 milliárd forint értékben. Tekintettel arra, hogy a részvényjegyzés ellenértéke a Postabanknak a Magyar Nemzeti Banknál vezetett számlájára késve érkezett, a BCL Trading általi alaptőke-emelést el kellett utasítani.
Valóban szembetűnő a két ügyletben részt vevő cégek, az időpontok, valamint az összegek azonossága, illetőleg hasonlósága, azonban a konkrét összefüggésekre jelenleg még nem lehet pontos választ adni, hiszen az eljárás még folyamatban van. Az arra illetékesek és a hatáskörrel rendelkező hatóságok feladata, hogy az ügyletek pontos részleteit és összefüggéseit feltárják. Ezt követően természetesen mind a nyilvánosság, mind a tisztelt képviselő úr és a tisztelt Ház is tájékoztatást fog erről kapni.
Kérem tisztelt képviselő urat és a tisztelt Házat a válaszom elfogadására. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi