DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Kérdésének elején jól érzékeltette, hogy több millió embert, több millió polgárt érint ez a téma.
A távhő-szolgáltatási törvény végrehajtásáról intézkedő kormányrendelet elkészült, és az államigazgatási egyeztetési eljárás befejeztével azt haladéktalanul a kormányhoz jóváhagyásra benyújtjuk. A kormányrendelet, majd a törvény előírása szerinti miniszteri rendeletek kiadása remélhetően nagymértékben segíteni fogja a törvényből adódó feladatok végrehajtását. Ezen túlmenően a távhő-szolgáltatási törvényből adódó önkormányzati feladatok támogatása céljából a Gazdasági Minisztérium munkabizottságot hoz létre a témában érdekeltek részvételével, amely egységes módszertani és eljárási metodikát dolgoz ki.
(16.10)
A megfelelő jogi szabályozás segítheti, de önmagában természetesen nem oldja meg a távhőszolgáltatás problémáit. A megfizethető távhőszolgáltatáshoz szükség van az egész rendszer korszerűsítésére, hatékonyságának javítására.
A rendszerek korszerűsítéséhez már jelenleg is többféle forrás áll rendelkezésre, így az úgynevezett német szénsegélyből létrehozott kedvezményes kamatozású hitel, a panellakások korszerűsítéséhez és felújításához igénybe vehető kedvezményes hitel, a települési önkormányzatok tulajdonában lévő közintézmények támogatására létrehozott energiatakarékossági hitelprogram, és a Központi Környezetvédelmi Alap is igénybe vehető a távhőellátó rendszerek korszerűsítéséhez. Ezen túlmenően természetesen egyes önkormányzatok is támogatást nyújthatnak ehhez a tevékenységhez.
Minisztériumunk szerint is megoldandó a távhőellátó rendszerek hatékonyságának javítása. Ehhez távhő-szolgáltatási reorganizációs programot dolgozunk ki, amely figyelembe veszi a távhőellátó rendszerek tulajdonosi szerkezetét. Ezért kell differenciált, többfajta hitelformát működtetni, hiszen ez a tevékenység feltételezi mind az állam, mind az önkormányzatok, mind a tulajdonosok anyagi hozzájárulását.
Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi