VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, az elmúlt évek csökkenő bérei után a kormányprogram kiemelt területként kezeli a közoktatás és ezen belül is a pedagógusok keresetemelését. Ennek felel meg az a kormányjavaslat, mely szerint a pedagógusok körében 1 százalék létszámfogyással számolva - amihez egyébként a pedagógus érdekképviseletek is hozzájárultak és ezt elfogadták - 16 százalék átlagkereset-emelkedés érhető el, szemben a más ágazatban jelentkező 3,7 százalékos átlagos létszámcsökkentési elvárással. Ennek érdekében a közoktatási célú normatív állami hozzájárulások főösszege megemelkedett több mint 30 milliárd forinttal - itt is hadd tegyem hozzá, hogy más ágazatokat jóval meghaladó mértékben.
Képviselő úr kérdésére, miszerint biztosítja-e ez a normatívaemelkedés a béremelést, a válaszom egyértelműen igen. Az átlagos keresetemelkedés két tényezőből áll, két elemből tevődik össze. Az első elem egy olyan munkajogi garancia, amely a közalkalmazotti illetménytáblához kapcsolva 1999. január 1-jétől augusztus 31-éig 1,16-szoros, szeptember 1-jétől december 31-éig pedig 1,19-szeres szakmai szorzó alkalmazását jelenti.
(14.30)
A másik elemet pedig az ez év szeptemberében bevezetett minőségi munkavégzésért járó differenciált anyagi elismerési rendszer és az 1999. szeptember 1-jétől ezt felváltó - a költségvetési törvényjavaslatban egyébként szereplő - kiemelt munkavégzésért járó juttatási rendszer adja. Az előbbi szorzók beállításával és a keresetkiegészítés év közben változó kötelezettségének figyelembevételével 1999 februárjától tulajdonképpen 17,4 százalékkal emelkedhetnek a pedagógusbérek. Hogy ez valóban így is legyen, arra egy törvénymódosítás, egy munkajogi törvénymódosítás alapján (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a kormány javaslatot is kíván majd tenni önálló képviselői indítvány formájában.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi