DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mielőtt a konkrét kérdésekre válaszolnék, engedje meg, hogy a következőket elmondjam. Jelenleg 30 ezer útlevelet tartunk nyilván a körözési rendszerben. Ezeknek az útleveknek az elvesztését, ellopását birtokosa jelentette be, ennek alapján tudjuk a nyilvántartási rendszerbe felvenni őket. A külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény értelmében ezek az útlevelek utazásra nem alkalmas, érvénytelen okmányok.
Ami a konkrét kérdéseket illeti, azokra a következő választ szeretném adni:
Az 1998. szeptember 1-jén bevezetett új útlevél technikai megoldása a fényképcserés hamisítás lehetőségét kizárja, ezért a jogtalan felhasználás esélye az ezen időpont után kiadott útlevelek vonatkozásában rendkívüli módon csökkent. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a kérdésben szereplő meglepetés ne érhesse a jövőben az ilyen útlevéllel rendelkező tulajdonosokat.
Továbbá: a belügyminiszter úr 1998. november 3-án tárgyalást folytatott a brüsszeli schengeni végrehajtó bizottság titkársága és a schengeni német elnökség képviselőjével, ahol felvetette azt a problémát, amelynek lényege az, hogy a schengeni nyilvántartás az útlevek sorszáma mellett a tulajdonosa nevét is tartalmazza, így adott esetben téves következtetésre ad lehetőséget. Brüsszelben megállapodtak abban, hogy rendszeresen megküldjük az ellopott, elveszett útlevelek kizárólag sorszámot tartalmazó listáját, és a schengeni titkárság rövid időn belül megoldást talál arra, hogy hasonló sajnálatos esetek a jövőben ne fordulhassanak elő.
Lehetőség van a téves adatfelvétel korrigálására a schengeni nyilvántartás vonatkozásában is. Ennek eljárási rendje értelmében állampolgárunk a schengeni központi hatóságokhoz fordulhat annak közlése érdekében, hogy miért került fel a tiltólistára. Amennyiben megállapítást nyer, hogy e tárgyban meghatározott okokra vezethető vissza a nyilvántartásba-vétel, a központi hatóság intézkedik a törlés iránt. A központi hatóság címe az interneten megtalálható vagy szükség esetén magam is szívesen rendelkezésére bocsátom.
A magyar hatóság hivatalosan igazolja az állampolgár kérésére (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy az adott útlevél elvesztését, ellopását mikor jelentették be. Szeretném a tisztelt képviselő urat megnyugtatni, hogy honfitársunk nem maradt magára, szükség esetén a személyes segítségemet is felajánlom a kérdés megoldása érdekében.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi