MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormányzat határozott elképzelésekkel rendelkezik a monopóliumok fokozatos leépítésére vonatkozóan. Elég csak a kormányprogramra utalnom, amely tartalmazza a távközlési díjrendszer reformját és a távbeszélő koncessziók kizárólagossági idejének csökkentési tervét. Egyidejűleg pedig dolgozunk az új, korszerű követelményeknek megfelelő hírközlési törvény előkészítésén.
A Matáv jelenlegi pozíciója az öt évvel ezelőtti koncessziós megállapodásokon alapul. Az akkori kormány a távbeszélő-szolgáltatás koncesszióba adásakor - világviszonylatban is kiemelkedően nagy, évi 15 százalékos fejlesztési követelmény előírásával együtt - a koncessziós társaságok részére 8 év kizárólagos működési jogosultságot adott, amelynek eredményei mindenki által jól érzékelhetők. Ezek a jogosultságok a Matávval kötött szerződések alapján többségében 2001 végén lejárnak. A képviselő kérdésére tehát: az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon elmondottakkal összhangban azt ígérhetem, hogy a távbeszélő-szolgáltatás piacát a verseny számára legkésőbb 2002 végén megnyitjuk.
Ezt megelőzően is törekszünk azonban a szolgáltatók meggyőzésére, hogy álljanak el a szerződésben szereplő kizárólagos működési jog teljes időtartamának igénybevételétől, és tegyék lehetővé a verseny korábbi bevezetését. A Matávnak és a helyi távbeszélő-szolgáltatóknak egyébként már ma is egyre inkább számolniuk kell azzal a konkurenciával, amelyet a vezetékes telefon helyett igénybe vehető más távközlési szolgáltatások, különösen a rádiótelefon fokozódó térnyerése eredményez. Ami pedig az elkövetkező éveket illeti, a helyi távbeszélő-szektorban a kábeltévés szolgáltatók, a távolsági és nemzetközi szolgáltatásban pedig az országos hálózattal rendelkező társaságok, a PanTel jelentenek majd kihívást a Matáv számára.
Összefoglalóan tehát azt mondhatom, hogy a távközlési piacon egyre inkább versenyhelyzet lesz, amely néhány év múlva (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) remélhetőleg szélesebb körű és olcsóbb szolgáltatásokat fog eredményezni. Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi