BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Asszony, Miniszter Úr, Államtitkár Urak! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetekben miniszterelnök úr, pénzügyminiszter úr, a kormány más vezetői jogos büszkeséggel beszélnek a magyar gazdaság stabilizálásáról, stabilitásáról, a dinamikus gazdasági növekedésről, s joggal büszkélkednek azzal, hogy a jövő év végére már abban bízhatunk, hogy egy számjegyűre csökken Magyarországon az infláció. Fontos dolog ez, hiszen éppen a kisemberek, a nyugdíjasok, a fix fizetésűek azok, akik számára a legnagyobb veszélyt jelenti a magas inflációs ráta, és akik szempontjából a legfontosabb az infláció leszorítása.
A modern világban az erős pénznek, az infláció leszorításának legfontosabb eszköze az autonóm, a végrehajtó hatalom gazdaságpolitikájával szemben autonómiát élvező jegybank. Közismert példája ennek a német Bundesbank és más, sok európai példa. Magyarországon a rendszerváltás keretében az 1991. évi LX. törvénnyel teremtettük meg az autonóm jegybankot, amit megerősített a '96. évi törvénymódosítás. Abban, hogy az inflációt le tudtuk szorítani, abban, hogy a forintot tudjuk erősíteni, kiemelkedő szerepet játszott az elmúlt négy évben a Magyar Nemzeti Bank pénz- és árfolyam-politikája, s ezen belül a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Surányi György úr.
Annál szomorúbb, hogy itt, az Országgyűlésben ízetlen támadások, ízetlen uszítás folyik a Magyar Nemzeti Bank és elnöke, Surányi György ellen. A költségvetési vitában a MIÉP vezérszónoka nemzetellenes politikával vádolta, felelősségre vonással, elmozdítással fenyegette meg a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Tegnap egy napirend előtti fölszólalásban a MIÉP elnöke hozta kapcsolatba idegen célú politikával Surányi Györgyöt, a jegybank elnökét.
Tisztelt Országgyűlés! Az, hogy egy náci szellemiségű párt ilyen módon uszít a jegybank elnöke ellen (Felzúdulás, fütty a kormánypárti képviselők padsoraiban. - Közbeszólások ugyanonnan: Pfuj! Hogy lehet ilyet mondani! Rendreutasítani!), abban nincs semmi meglepő. Ami meglepő, és ami veszedelmes, tisztelt Országgyűlés... (Folyamatos zaj, közbekiáltások a kormánypárti sorokban. - Dr. Homoki János: Utasítsa rendre!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi