DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A működő kis- és középvállalkozók száma mintegy 700 ezer, és az abból élők száma meghaladja a kétmilliót hazánkban. Fontos e kétmillió polgár tájékoztatása arról, hogy a parlament foglalkozik az ő gondjaikkal, sorsukkal is.
A kormány programjában a kis- és középvállalkozások támogatása kiemelt fontosságú. Úgy gondolom, hogy e réteg jelentőségével, a gazdaságban betöltött szerepével minden képviselőtársam egyetért.
A kis- és középvállalatok a belső piac meghatározói, nemcsak eladók, vevők is, valamint rendkívül fontos a polgárok életminőségét meghatározó szolgáltató szektorban betöltött szerepük. A kormánykoalíció gazdasági stratégiájában nagyobb életteret biztosít a vállalkozásoknak. Ennek fényében csökken a jövő évben az élőmunkát terhelő járulékok mértéke. Így évi 150 milliárd forint az a többletforrás, amit a vállalkozók felhasználhatnak tevékenységük megerősítésére. Ez a 150 milliárd forint a vállalkozások fejlődését kell hogy szolgálja. Ha ezt a gazdaságban többletként megjelenő összeget a vállalkozások visszaforgatják, az már rövid távon élénkíti a gazdaságot, erősíti a növekedést.
De milyen formában segítheti ezt a folyamatot a kormány? Hogyan teremthet olyan bizakodó légkört, hogy a vállalkozók valóban befektessék többletforrásaikat? Számba kell venni a vállalkozók mindennapjait megkeserítő korlátokat. Az is nyilvánvaló, hogy az állami elvonások mértéke alapkérdése a folyamatoknak, mely az "élni hagyni" gazdasági szemléletet erősíti.
További korlátokról értesülhetünk, ha meghallgatjuk a vállalkozók véleményét is. A túlbürokratizált rendszer, az adminisztrációs terhek szintén állami elvonásként jelennek meg számukra; az állami szabályozás kiszámíthatatlanságából származó felesleges kockázati tényező, amely felesleges tartalékolást és alaptevékenységtől való figyelemelvonást eredményez számukra; valamint külön érdemes figyelmet fordítani a vállalkozók finanszírozási gondjaira. A vállalkozások alacsony finanszírozási képessége akadályozza a tevékenységük bővülését, hiszen egy bővülő gazdaságban, ahol növekszik a tevékenység iránti kereslet, a hitelhez jutás lehetősége korlátozott. Már Széchenyi óta tudjuk, hogy hitel nélkül nincs gazdasági megújulás. A kormány csak a keretfeltételek javításán segíthet, a tényleges kockázat viselése és a tevékenység eredménye a vállalkozókon múlik.
A Fidesz-frakció gazdasági kabinetje azt üzeni a kis- és középvállalkozóknak is, hogy megéri becsületesen vállalkozni, a közterheket arányosan viselni, beruházni, és új munkaerőt is alkalmazni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi