DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban úgy gondoljuk mi is, és úgy gondolom én is, hogy ez az a kérdés, amelynek lényegével, eddigi és jövőbeni céljaival valamennyi, a parlamentben helyet foglaló párt egyetért. Ennek az egyetértésnek az egyik legújabb momentuma, hogy a kormány a vállalkozások fejlődésének előmozdítása, foglalkoztatási képességeinek növelése, a vállalkozói értékrend kibontakoztatása, valamint az uniós követelményekhez való felzárkózás elősegítése érdekében december 3-án volt ülésén elfogadta a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások középtávú fejlesztési stratégiáját, melyet a közeli napokban nyilvánosságra hozunk, és amelyet valamennyi képviselőtársam rendelkezésére bocsátunk.
A stratégia célja hármas: társadalompolitikai, mely szerint biztonságos és stabil jövőképet kell adni valamennyi, családi és anyagi egzisztenciáját piacra vivő magyar polgárnak, vállalkozónak, biztosítva a vállalkozók, vállalkozások társadalmi elismerését, a vállalkozói tudat, magatartás és kultúra fejlődését, s mindezen keresztül a polgári jólét elfogadását; gazdaságpolitikai, mely szerint a gazdaság általános teljesítőképességének javulása elősegítésére - a már működő vállalkozások gazdasági megerősítése, a belső piac és a kisvállalkozói részarány növelése, a felzárkóztatás elősegítése érdekében - a vállalkozások méretéhez és speciális helyzetéhez igazított eszközrendszert kell fenntartani és támogatni; foglalkoztatáspolitikai, mely szerint kiemelt szerepet kap a családi önfoglalkoztató vállalkozások munkahelyteremtő és -megtartó képességének segítése, az általános foglalkoztatási képesség növelése.
Ezek megvalósulásával az elkövetkezendő négy évben lehetőséget teremtünk arra, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások növekedése gyorsuljon, elérje, illetve meghaladja a nemzetgazdasági növekedés ütemét; javuljon a foglalkoztatási képessége, nőjön a szakmai munka színvonala, javuljon a vállalkozói kultúra.
Kétségtelen, hogy az eszközrendszer egyik legfontosabb eleme a forráshoz jutás segítése. Ennek érdekében a legkisebbek számára bővítjük a mikrohitelrendszert mind értékhatárban, mind összetételében, mind forrásában. Jelenleg a pénzintézeti rendszer kellő érdekeltsége miatt hiányzó 20-30 millió forint alatti hitelsávban versenyeztetni kívánjuk a pénzintézeteket a támogatott forrásokért azzal, hogy a kezdeti támogatásokat követően ezt a kérdést a piaci mechanizmusnak kell megoldania. Fenntartjuk a kamattámogatást, bővítjük, illetve bővítettük a garanciavállalás lehetőségét. A támogatások koordinált és koncentrált biztosítása érdekében 2000-től tervezzük, hogy egy kisvállalkozói célelőirányzatba koncentráljuk az e szektor fejlesztését szolgáló valamennyi költségvetési forrást.
Jelentősnek és azonnal megkezdhetőnek tartjuk és minősítjük az adminisztratív terhek mérséklését. Annál is inkább, mert a kisvállalkozásokkal kapcsolatos adminisztratív terhek nem egy magyar specialitás, ennek mérséklésére az EU a jelenlegi tagországai számára is ajánlásokat bocsátott ki a közelmúltban.
A most nagyon röviden ismertetett kormányhatározat alapján 1999. január végére, tehát gyakorlatilag másfél hónap múlva minden tárcának meg kell fogalmaznia a következő év során tervezett intézkedéseit, a hozzájuk rendelt forrásokat, ezeket évről évre egy munkaprogramban foglaljuk össze, amelynek teljesítéséről rendszeresen mind a kormányt, mind a parlamentet tájékoztatni fogjuk.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi