DR. JÁRAI ZSIGMOND

Full text search

DR. JÁRAI ZSIGMOND
DR. JÁRAI ZSIGMOND pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Hölgyek és Urak! Először is egyet kell értenem Bauer képviselő úrral abban, hogy a magyar gazdaságnak kiváló lehetősége van a gyors növekedésre. Ez olyan körülmények között valósul meg, amikor sikerül megtartanunk a külső és belső egyensúlyt. Magyarország gazdasága jövőre várhatóan az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság lesz a világon. Reméljük, hogy a bruttó hazai termék 5 százalékkal fog növekedni, és ezt a növekedést - ha a külső gazdasági körülmények kedvezőbbre fordulnak - talán még növelni is lehet majd.
Ugyanakkor kétségtelen, a kormányzat gazdaságpolitikájának egyik fő célkitűzése az infláció csökkentése, ami jövőre gyors ütemben csökkenni is fog. Az éves inflációt 10-11 százalék körüli üteműre várjuk, és bizonyosak vagyunk abban, hogy az év végére, decemberre az áremelkedések évi üteme 10 százalék alá fog csökkenni. A csökkenő infláció történelmi lehetőséget ad a magyar gazdaságnak arra, hogy valóban egyensúlyi pályán gyors növekedésnek induljon az elkövetkező években.
Az inflációs célkitűzésekben és a kormányzat gazdaságpolitikájában egyetértés van a kormány és a jegybank között a monetáris politika céljaiban és eszközeiben. Ez az egyetértés számos esetben kifejeződött, közös sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök, a jegybank elnöke, a gazdasági miniszter és a pénzügyminiszter. Számos olyan kormányhatározat született, amelyek megalkotásában részt vett a jegybank elnöke. A miniszterelnök is, a gazdasági miniszter is és a pénzügyminiszter is többször kifejtette, hogy a monetáris politika céljaiban és eszközeiben a kormány és a jegybank egyetért.
A törvények szerint a Magyar Nemzeti Bank a parlamentnek tartozik beszámolni, függetlenségét, autonómiáját senki sem veszélyezteti, sem a parlamentből, sem a kormánypártok közül. Teljes az egyetértés abban, hogy a jegybank gazdálkodását szigorúan kell ellenőrizni, gazdálkodásáról beszámolni tartozik a parlamentnek, a parlament bizottságainak és a parlament által választott felügyelőbizottságnak. Senki nem tett kísérletet arra, hogy a jegybank monetáris politikára vonatkozó autonómiáját korlátozza, nincs ilyen kísérlet, de ha lenne, a kormány azt nem támogatná.
Még egyszer elmondom: teljes az egyetértés a kormány és a jegybank között a monetáris politika céljaiban és eszközeiben, ez azonban nem jelenti azt, hogy a jegybank gazdálkodását senkinek sem kell ellenőrizni. A parlament által választott felügyelőbizottságnak és a parlamentnek joga van ilyen ellenőrzéseket folytatni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi