SZILI SÁNDOR

Full text search

SZILI SÁNDOR
SZILI SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Választókerületem egyik lakótelepének, nevezetesen a XVIII. kerület Szentlőrinc-lakótelep lakóinak a problémáival keresem meg önöket, a Földművelésügyi Minisztériumot. Mivel a probléma ismereteim szerint más lakótelepeket is érint, ezért kértem az Országgyűlés nyilvánossága előtt a kérdésemre választ.
A nevezett lakótelep építése 1968-ban kezdődött, amikor is a kispénzű dolgozó emberek az OTP-n keresztül adás-vételi szerződést kötöttek a magyar állammal, melynek alapján az adott területet megfelelő arányban megvásárolták, így az nevükre bejegyzésre került. 1970-ben területrendezés, úgynevezett úszótelkesítés miatt a Fővárosi Tanács kérelmére az eredeti állapot visszaállítása címén a magyar állam tulajdonjoga került bejegyzésre. Az akkori tulajdonosok azzal a feltétellel járultak hozzá a magyar állam tulajdonjogának átvezetéséhez, hogy a telekrendezést követően tulajdonjoguk visszajegyzése az ingatlan-nyilvántartásba meg fog történni. Mivel az ingatlanok vonatkozásában az eredeti tulajdonosok tulajdonjogának visszajegyzése nem történt meg, továbbá a korábbi előírásokkal ellentétben az állami tulajdonú ingatlanra kezelőkijelölés iránt nem történt intézkedés, melynek hiányában a fővárosi vagyonátadó bizottság sem rendelkezhet az ingatlanról, így az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint a jelenlegi tulajdonos a magyar állam. Ugyanakkor az ingatlanok a Kincstári Vagyoni Igazgatóság nyilvántartásában nem szerepelnek, a kincstári vagyonkörbe nem tartoznak. Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 108. § (2) bekezdése szerint azonban az államháztartás alrendszeréhez kapcsolódó vagyont ingyenesen átruházni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) csak törvényben meghatározott módon lehet.
Tekintettel arra, hogy a fenti tényállás alapján a magyar állam tulajdonjogának fenntartása jogalap nélküli, így az ingyenes vagyonátruházás (Az elnök ismét csenget.) nem lehetséges, ezért az államháztartási törvénybe az nem ütközik, ennek ellenére a földhivatal a mai napig elzárkózik a tulajdonjog visszajegyzésétől.
Ezért kérdezem az államtitkár urat, lát-e lehetőséget az ügy mielőbbi rendezésére, és milyen határozott intézkedést kíván tenni a földhivatalt felügyelő miniszter, hogy az igazságukat kereső tulajdonosok újra bejegyzésre kerüljenek.
Várom válaszát. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi